Kad počnete da lažete zbog dece

Zaklinjete se u poštenje i iskrenost, gajite otvoren odnos s klincima, ne lažete ih ni belo ni crno i onda otkrijete kako ste zbog njih spremni da lažete vaspitačice, očeve, babe i dede, učiteljice, razredne, nastavnike i profesore.

deca

Svi vaši principi padnu u vodu kad treba da zaštitite dete, a situacije su čist šablon. Treba da prikrijete neku posledicu njegovog ponašanja, ili da izmislite zašto dete nije išlo u školu, a u stvari nije mu se išlo da ne bi dobilo keca, ili jer se strašno posvađalo sa drugaricom ili se nešto izblamiralo, pa dok se slegne.

Mama je obično osoba od poverenja, a tata autoritet, pa u ovakvoj podeli uloga mama neminovno nauči da bude lažov i pred tatom. Da se ne naljuti zbog tog keca, kad će dete ionako da popravi. Da ne popizdi što je razredna prijavila da je vaše dete pušilo u školskom WC-u, to nije ništa ozbiljno, deca to rade pa ih prođe, nije to neka drama. Da ne otkrije da mu ćerka ima momka pre nego što on misli da je vreme, a nikad i neće da misli da je vreme, ali što kasnije shvati, to bolje.

Krijući od oca, majka ne samo što postaje lažov, nego uči da kliza na veoma tankom ledu. Postavljajući stvari tako, kao da je ona prva linija odbrane između deteta i oca, ona se udružuje sa detetom, umesto da bude udružena sa svojim suprugom. Majkama to izgleda prirodno, ali to je loša koalicija. U njoj je tata ponekad neprijatelj, možda samo zato da bi mama uvek delovala kao prijatelj.

A to se naravno, dešava na nesvesnom nivou. Štiteći dete od oca, od njegove reakcije i eventualne kazne, majka nameće ocu svog deteta ulogu sudije i policajca, uskraćujući mu uvid u detetov život, razvoj, razmišljanja, potrebe i probleme i uključujući ga samo kad ne može da izađe na kraj sa detetom. Kad joj je potreban sudija i policajac. I tako održava kontrolu i balans. Ona zna šta se događa, u stanju je da potegne pretnju i ucenu „reći ću ocu“ da bi obuzdala dete i ne zanima je što time ukida druge značajne relacije između oca i deteta.

Mnoge su situacije u kojima bi otac reagovao i postupio sasvim razumno, brižno i pažljivo, ali majka mu uskraćuje svaku priliku da se na taj način poveže sa detetom, da ne bi izgubila svoj položaj glavnog uređivača odnosa i kontrolora.

Očevi se osećaju potisnuto i isključeno i dopuštaju da ovo prolazi, ne želeći da se mešaju. Možda imaju konformističke razloge, možda i ne shvataju šta se dešava, a možda misle da tako treba. I ne postaraju se da stanu na put ženskoj manipulaciji i ostvare odnos sa detetom kakav bi mogli da imaju.

Putevi laži su lukavi i zavodljivi. Lažući druge, zbog svoje dece, ne primetite kada ste prešli granicu realnosti i počeli da lažete sebe. A to svakako ne činite zbog dece, nego zato što vam je tako lakše i udobnije.

bride.wannabemagazine.com/

PROČIITAJTE JOŠ I OVO

Roditelji pazite šta i kako govorite detetu: Reči koje će slomiti njihova mala srca

Ne kvarite deci govor: Prestanite da im tepate, to nije slatko!

Dobro je imati tvrdoglavo dete: Evo zašto morate da mu dopustite da ostane takvo

Komentara
Loading...