Kada beba sme napolje, koliko sme napolje, šta da joj obučem. ??

0

Beba može da se iznosi napolje već od 15.-tog dana života. Dužinu boravka treba postepeno povećavati, zavisno od godišnjeg doba i klimatskih uslova.

FOTO.Melanie Haynese 

Boravak deteta na otvorenom prostoru poboljšava opšte stanje deteta, raspoloženje, apetit, san, povećava otpornost prema infekcijama. Zato svoje dete treba svakodnevno da iznosite ili izvodite napolje. Na taj način jačate imunitet vaše bebe i učite je da kroz neposredno iskustvo usvaja veštine i znanja o svetu koji je okružuje.

Cela struktura mozga je neraskidivo vezana sa mehanizmom kretanja tela, a mreže neurona jačaju, rastu i šire se zahvaljujući pokretu i učenju. Kada je dete napolju sva čula su aktivnirana i pokreti oka aktivni u svim pravcima jer prate izvore zvukova koji se čuju sa različitih strana.

Ovakvo okruženje će idealno stimulisati razvoj deteta i omogućiti da napravi balas primljenih informacija, a da pri tome boravi na svežem vazduhu i uživa u opuštenim pokretima tela. Opuštenim pokretima tela mi stvaramo mikro pulsacije u mišićima, što rezultira poboljšanje i jačanje cirkulacije krvi i vitalne životne sile u telu, vraća se simetrija u zglobove, te se tako mišići opuštaju i vraćaju na prirodnu dužinu što je osnova za slobodno pokretanje tela.

- Oglasi -

Ne pretopljavajte dete
Dete po pravilu treba oblačiti onoliko koliko se i roditelji oblače. Temperatura sobe u kojoj beba boravi treba da je od 18-20°c, a za vreme kupanja 26-28°c.

Vaše dete ima prirodnu regulaciju temperature i ukoliko podignete temperaturu tela bebe ona može postati nervozna, plačljiva a da vi niste sigurni koji je razlog takvog stanja. Pratite signale bebe kao i intonaciju i dužinu plača, naučite da prepoznate kako plače kada je gladna, žedna, hladno joj je, neprijatno u nekom položaju.

Sve bebe uživaju kada su golišave a razlog loše komunikacije i stvaranje lošeg imuniteta može da bude ako bebu oblačite više nego što je potrebno. Bilo bi dobro da se posavetujete sa pedijatrom kako bi bili sigurni da bebi nije hladno.

izvor.zena.blic.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...