Kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod beba! VIDEO

0

Uvođenje nemlečne ishrane! Svaka nova namirnica se uvodi postepeno i u maloj količini.

Ono što se prati je bebina reakcija na određenu vrstu hrane i preporuka je da se svaka nova namirnica uvodi u toku prepodnevnih časova – na početku novog ePodcasta objašnjava Ana Todorović, nutricionista – dijetetičar

 

Roditelji često imaju dilemu kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod beba. Stručnjaci preporučuju da se to učini onda kada je vaša beba spremna za to, a to je obično oko šestog meseca, za dojenu bebu.

Kada je beba na dohrani onda se preporučuje uvođenje čvrste hrane već oko četvrtog meseca.

Ana Todorović, nutricionista- dijetetičar nam u ePodcastu objašnjava kada je vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod bebe i koje se namirnice prvo preporučuju.

– Uvek je bolje krenuti od slanih namirnica zato što može biti veoma teško da beba prihvati slane namirnice ako joj prvo ponudite slatke – kaže u ovom ePodcastu naša sagovornica.

 

Šta roditelji mogu uraditi ako beba odbija ponuđenu hranu i koja je količina dovoljna za jedan obrok?

Ne treba navaljivati, ukoliko vidimo da beba negoduje nikako je ne treba terati.

Ono što je važno napomenuti je da se na samom početku ne treba insistirati na više različitih namirnica, početi sa dve kafene kašičice hrane jer kompletan bebin obrok čini 6 do 8 kafenih kašičica. I ono što je neophodno je strpljenje – kaže naša sagovornica Ana Todorović, nutricionista-dijetetičar.

Na kraju ePodcasta Ana Todorović nam objašnjava sa kakvim se nedoumicama roditelji susreću prilikom uvođenja nemlečne ishrane kod odojčadi i kako da ih prevaziđu.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javno zdravlja, inženjeringa oprerativnog i strateškog menadžmenta radi u Savetovalištu Doma zdravlja Savski venac, u Beogradu. Poslednjih 14 godina rada, posvetila je savetovanjima vezanim za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanja zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom.

Foto Printscreen/YouTube
Autor/Izvor Vesna Stanimirović
Komentara
Loading...