Kada Je U Redu Slagati Dete:Koje su to situacije i na koje načine koristiti bele laži?

0

Laži, bile one bele ili crne, nešto su što ne donosi nikome dobro. Ipak, postoje situacije u kojima im se moramo prikloniti, kako bismo na najbolji mogući način, svoju decu zaštitili i omogućili im da još malo uživaju u bezbrižnom detinjstvu.

1. Kada ne razumeju
Evidentno je da decu ne možemo zaštititi od svega, ma koliko se trudili. Situacije poput gladi i ratova u svetu, sve prisutnijeg siromaštva i slično, deca – a naročito oni mlađi, teško mogu da prihvatre zdravo za gotovo i razumeju. Zato je neizbežno upotrebiti maštu i koristiti se nekim blagim lažima, kako bi se deca osećala sigurnom i spokojnom. Njihove malene glave ne trebaju se opterećivati tako lošim i ružnim stvarima, koliko god je to moguće.
2. Kada ste u problemu
Bilo da imate problema sa novcem, na poslu, sa familijom ili prijateljima, pa i u samom braku – to su sve stvari koje trebate držati za sebe. Uloga roditelja, između ostalog, je i da bude zaštitnik i, šta god da je u pitanju, uvek se trudite da deci stavite do znanja da sve će biti u redu i pod kontrolom, kako bi nastavila sa s vojim uobičajenim bezbrižnim životom. Ona stara krilatica ’što manje znaju, to bolje’ svakako je primenjiva.

3. Bračni podnosi

Naravno da je poželjno naučiti decu da uvek kucaju pre ulaska, ali deca k’o deca, uvek su nepredvidiva i do neprijatnih situacija može doći. Kada je u pitanju mlađi uzrast, laž tipa ’golicamo se’ može proći, dok kod starije dece istrajte da nauče da ne ulaze kad vide zatvorena vrata, naročito dok im se neko od vas ne obrati.

- Oglasi -

4. Kada su loši u nečemu
Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete na svim poljima, ali ne mogu sva deca biti Novak Đoković, Džastin Biber, Selena Gomez ili Adel. Bilo da su u pitanju škola ili neke vanastavne aktivnosti, ako primetite da detetu ide loše, nemojte mu to otvoreno stavljati do znanja – u pitanju je vrlo osetljiva i škakljiva situacija i potenciranje realne slike najčešće izazove kontraefekat: detetovo povlačenje u sebe i još lošije rezultate. Umesto toga, istaknite pozitivne strane i sve ono u čemu je dete dobro, bodrite ga da ne odustaje i dajte sve od sebe kao roditelj, da svemu da svoj maksimum i osećaće se dobro.

 

5. Sačuvajte svoju tinejdžersku privatnost
Naravno da su i roditelji nekada bili deca i naravno da su pravili kojekakve gluposti. Ipak, to ne znači da ih sada trebate deliti sa svojom decom i prepričavati ih poput anegdota – osim kada su u pitanju pozitivni primeri. Ako ste u tinejdžerskim danim propušili, probali alkohol, upustili se u seksualne odnose – to nije nešto što ćete otvoreno pričati deci. Kad i dođe taj trenutak ispitivanja od strane dece, najbolje je biti neodređen ili pričati tipa:

Da, pravila/o sam i ja gluposti i da bila/o sam nadomak svakakvih neprilika, ali su mi roditelji pomagali da shvatim kada i kako je pravo vreme za…’ i slično.
U svakom slučaju, iako su laži loše, u datom trenutku pomažu i umire decu. Dok malo ne odrastu i ne bude jednostanije komunicirati sa njima na konkretan i direktan način.
Foto freepik.
Autor/Izvor devetmeseci

- Advertisement -

Komentara
Loading...