Kada kašalj ukazuje da dete ima astmu? Obratite pažnju na ove simptome.

0

Kako razlikovati običan kašalj od astme, koje su simptomi i kada je potreban pregled kod pedijatra?

 

Iako je kašalj prirodna obrambena reakcija tela kojom se izbacuje nakupljena sluz, u određenim situacijama može biti alarmantan simptom i znak razvoja ozbiljnog bolesnog stanja, poput astme.

Kod dece se najčešće javlja alergijska astma.

Ona pogađa disajne puteve – dušnike bronhije, koji postaju preosetljivi na različite okidače iz okoline.

Kada dođe do alergijske reakcije, zbog grčenja mišića u zidu dušnika sužavaju se disajni putevi, istovremeno počinje da se nakuplja i sluz.

Oboje zajedno uzrokuje otežano disanje, posebno je otežan izdisaj.

 

Astmatični napad može jako uplašiti dete. Osećaj gušenja pokreće istovremeni napad panike, koji dodatno pogoršava već otežano disanje.

Početni uzrok je dakle alergen koji se širi vazduhom. Astma obično kod dece ne nastaje pre drugog rođendana. Bolest se može češće javljati unutar porodica.

Pored toga, može biti praćena i drugim alergijskim oboljenjima, kao što su ekcem, polenska kijavica i preosetljivost na penicilin.

 

Kod beba do prvog rođendana, zviždanje se javlja kod bronhiolitisa ili upale malih sapnica.

U ovom slučaju uzrok zviždanja je infekcija, a ne alergijska reakcija, tako da nije obavezno da se radi o astmi.

Astma je kontrolabilna bolest, ako pratimo uputstva lekara i redovno dete uzima lekove.

 

Prekomeran kašalj kod dece

Može ukazivati na virusnu infekciju disajnih puteva, nazofaringitis, laringitis, bronhitis ili upalu pluća, ponekad može biti povezan sa astmom, gastroezofagealnim refluksom ili alergijom.

Kada astma izazove tvrdoglav kašalj, pluća i disajni putevi se lako upale zbog okidača poput udisanja polena ili infekcija disajnih puteva.

Asthma kod dece može izazvati simptome koji remete njihove dnevne aktivnosti, igru, sport, učenje pa čak i spavanje.

Ako se ne otkrije na vreme, može izazvati opasne napade.

kašalj
FreePik

Koji simptomi su zabrinjavajući?

Ne samo da kašalj može signalizirati prisustvo bolesti poput astme.

- Oglasi -

Drugi znakovi koji mnoge roditelje plaše su kada dijete teško ili otežano diše.

Na to možemo dodati i probleme sa spavanjem zbog otežanog disanja i umor zbog kojeg dijete čak ne može ni da se igra.

Simptomi se razlikuju i mogu se s vremenom pogoršati ili poboljšati.

Postoje slučajevi kada su prisutna samo dva glavna znaka: uporan kašalj i osjećaj pritiska u predjelu grudnog koša.

S druge strane, povremeno ili dugotrajno hropće disanje i druge simptome slične astmi mogu uzrokovati i infektivni bronhitis ili neki drugi problem s disanjem.

 

Kada kod lekara?

Kašalj obično nestane nakon 10 dana. Ako ne prestane, nemojte oklevati i obratite se pedijatru. Tačna dijagnoza i rano lečenje će kontrolisati simptome i sprečiti napade astme, ako se bolest otkrije.

Obavestite lekara o svim simptomima kako bi mogao postaviti preciznu dijagnozu.

Ne zaboravite reći da li osim stalnog, umarajućeg kašlja koji pojačavaju jake emotivne reakcije, postoje i zviždukanje pri disanju, smanjen apetit, nemiran san koji prekidaju napadi kašlja.

Ako pedijatar odluči da je potrebno, uputiće dete pulmologu ili alergologu na pretrage, poput spirometrije i alergotesta, koji će pokazati faktore koji uzrokuju eventualni napad astme.

Nažalost, astmu nije moguće izlečiti, ali je moguće pravilnim lečenjem kontrolisati simptome i sprečiti oštećenje pluća.

 

Kako se leči kašalj?

Kod dece mlađe od dve godine sa produktivnim kašljem, preporučljivo je da ne koristite sirupe ili druge lekove kako biste olakšali izbacivanje sluzi.

Lečenje ovakvim lekovima može uzrokovati spuštanje sluzi u pluća. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako primetite da dete ima ozbiljne probleme sa disanjem.

 

Epizode astme variraju po ozbiljnosti, ali napadi astme mogu početi kašljem koji prelazi u zviždukanje disanja i vidno otežano disanje.

U težim slučajevima grudni koš može jako da se uvuče, jer dete teško diše. Moguće je da ove znake prate ubrzan rad srca, znojenje i bol u grudima.

Cilj leka je smirivanje suvog kašlja i pomoć u iskašljavanju tečenjem sluzi kod produktivnog kašlja.

U većini slučajeva kašalj je deo normalnog razvoja bolesti i ne treba ga suzbijati, osim kod jakog kašlja koji ometa detetov san, aktivnost i hranjenje. Ne koristite lekove protiv kašlja kod dece mlađe od dve godine!

 

Ako je dete mlađe od tri meseca i kašalj prati visoka temperatura, odvedite ga na pregled kod najbližeg pedijatra.

Opšte pravilo koje važi za sve bebe je jak kašalj, sa grčevima, napadima, koji izaziva mučninu, povraćanje, gubitak svesti i prati ga hroptanje pri disanju ili uvlačenje međurebarnih mišića – tada hitno i odmah morate posetiti lekara.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...