Kako da animirate vašu bebu kada je loše raspoložena?

0

Kada vaša beba nije srećna i kada je uplakana, to može biti veoma izazovno za vas kao roditelja. Ali ne brinite, postoje načini da animirate i oraspoložite vašu bebu kada je u lošem raspoloženju i kada plače.

 

Neophodno je da budete strpljivi i da pratite njeno ponašanje.

Najčešće beba plakanjem izražava svoju potrebu za nečim ili je nešto boli.

Na vama je da prepoznate o čemu je reč i da u skladu sa tim reagujete. 

Ukoliko je u pitanju samo trenutna nervoza i uznemirenost, u nastavku vam dajemo nekoliko predloga koji će vam pomoći da smirite vašu bebu, povežete se sa njom i pružite joj podršku i utehu.

Igrajte se sa zvečkom

Igranje sa zvečkom može biti izuzetno korisno za vašu bebu kada je u lošem raspoloženju ili kada plače. Zvečka je igračka koja je posebno dizajnirana da privuče pažnju i animira bebu.

Njen oblik i zvuk su neodoljivi za malene bebe, i čini ih veoma srećnim i zadovoljnim. Postoji veliki izbor zvečki za bebe tako da ćete sigurno pronaći kvalitetnu zvečku koju će vaša beba obožavati.

Kada vaša beba plače, to je obično znak da nešto nije u redu. Možda je gladna, umorna ili jednostavno traži vašu pažnju. Mnogi veruju da to koliko često beba plače nekada zavisi i od toga kada je rođena i da je potrebno razumevanje uticaja zvezda na emocije

Ukoliko se pitate da li se previše brinete oko bebe i kada nema potrebe, možete da uradite kviz o roditeljstvu da vidite kakav ste tip roditelja i da li treba malo manje da paničite.

Zvečka može biti od velike pomoći kada beba nije u dobrom raspoloženju. Kada pokažete bebi zvečku, ona će se zainteresovati za nju i početi da se igra.

Zvuk koji zvečka proizvodi kada se pomera je posebno privlačan za bebu i može je odvući od plakanja.

Igranje sa zvečkom ima mnoge prednosti. Prvo, to je odličan način da se beba zabavi i održi aktivnom.

Bebe vole da istražuju svet oko sebe i zvečka im pruža priliku da to rade na siguran i zabavan način. Osim toga, igra sa zvečkom može pomoći u razvoju motoričkih veština bebe. Kada beba drži zvečku i pokušava da je pomera, ona vežba svoje mišiće i koordinaciju pokreta.

Zvečka može pomoći bebi da se smiri i umiri. Zvuk zvečke ima umirujući efekat na bebu i može je opustiti.

Kada beba drži zvečku i sluša zvuk koji ona proizvodi, to može da joj preusmeri pažnju sa plakanja na zvečku. Ovo je posebno korisno kada je beba umorna ili frustrirana, jer joj igra sa zvečkom može pružiti osećaj sigurnosti i udobnosti.

Važno je napomenuti da je bezbednost bebe uvek na prvom mestu. Kada kupujete zvečku, uverite se da je ona napravljena od sigurnih i zdravih materijala i da nema oštrih ivica koje bi mogle povrediti bebu.

Uvek nadgledajte bebu dok se igra sa zvečkom i ne ostavljajte je samu sa njom.

Foto: Pixabay

Pevajte bebi pesmice za decu

Muzika ima neverovatan uticaj na bebe i može biti izuzetno korisna kada je vaša beba u lošem raspoloženju ili kada plače.

- Oglasi -

Pevanje pesmica za decu ili puštanje umirujuće muzike može animirati i oraspoložiti vašu bebu.

Vaš glas je jedan od najpoznatijih zvukova koje je vaša beba čula još dok je bila u stomaku. Kada pevate bebi, ona će prepoznati taj poznati zvuk i to će joj pružiti osećaj sigurnosti i mira.

Vaš glas će biti kao lek za njenu dušu, umirujući je i pružajući joj osećaj bliskosti.

Pored toga, pesmice za decu često imaju veselu i ritmičnu melodiju koja može privući pažnju vaše bebe i skrenuti joj misli sa lošeg raspoloženja.

Ritam pesmica može imati umirujući efekat na bebu, pomažući joj da se opusti i smiri. Ova vrsta muzike može biti posebno korisna kada je beba umorna ili razdražena, jer će je pesmice odvući od negativnih osećanja i preusmeriti njenu pažnju na nešto pozitivno.

Uz to, muzika može imati i emocionalni uticaj na bebe. Umirujuća muzika može izazvati osećaj sreće i zadovoljstva kod bebe, čime će se smanjiti njeno negativno raspoloženje.

Pesmice sa veselim tekstom mogu izazvati osmeh na licu vaše bebe i podstaći je da se igra i zabavlja.

Da biste najbolje iskoristili ovaj uticaj muzike na bebu, možete eksperimentisati sa različitim vrstama pesmica i muzike. Pored tradicionalnih pesmica za decu, možete pustiti i instrumentalnu muziku koja ima umirujući efekat. Klasična muzika, kao što su dela Mocarta ili Betovena, često se preporučuje kao izbor za bebe zbog svog opuštajućeg i harmoničnog zvuka.

Važno je da obratite pažnju na reakciju vaše bebe dok joj puštate muziku. Ako primetite da se smiruje, osmehuje ili pokazuje znake uživanja, to je dobar znak da je muzika za bebe delotvorna.

Takođe, obratite pažnju na raspoloženje i potrebe vaše bebe. Možda će joj neka pesmica ili vrsta muzike biti posebno privlačna, pa je možete koristiti kao alat za umirivanje u određenim situacijama.

Mazite i masirajte vašu bebu

Mazite i masirajte vašu bebu kako biste animirali i oraspoložili je kada je u lošem raspoloženju i kada plače.

Bebe vole nežne dodire i osećaj sigurnosti koji im pruža bliskost sa roditeljima.

Maženje je jedan od načina da se uspostavi veza između vas i vašeg deteta.

Kada mazite svoju bebu po obrazu ili stopalima, ona će osetiti dodir koji je mekan i nežan. Ovo će joj pružiti osećaj sigurnosti i bliskosti, što će je oraspoložiti.

Bebe vole da se osećaju voljeno, a nežno maženje je jedan od načina da im to pružite.

Masaža je takođe odličan način da umirite vašu bebu. Koristite blagi pritisak i nežne pokrete kako biste je opustili. Masaža može pomoći bebi da se oslobodi napetosti i stresa.

Kada beba plače ili je uznemirena, masaža može biti veoma umirujuća i može joj pomoći da se smiri.

Masaža takođe ima i brojne druge benefite za bebu. Ona može poboljšati cirkulaciju, pomoći u olakšavanju gasova i probave. Masaža treba biti deo rutine pre spavanja, pomažući bebi da se opusti i lakše zaspi.

Prilikom masiranja bebe koristite prirodna ulja koja su nežna prema bebinoj koži. Birajte ulja koja su posebno formulisana za bebe i ne sadrže štetne hemikalije. Pre nego što počnete sa masažom, uvek proverite da li beba ima iritaciju na koži. Ako primetite bilo kakve promene, posavetujte se sa pedijatrom pre nego što nastavite sa masažom.

Masiranje i maženje su divan način da provedete vreme sa svojom bebom i da joj pružite pažnju i negu koja joj je potrebna. Ovo su trenuci koji će vam pomoći da izgradite snažnu vezu sa svojom bebom i stvorite predivne uspomene. Nežnost i ljubav koju pružate svojoj bebi kroz maženje i masažu će imati pozitivan uticaj na njen emocionalni i fizički razvoj.

Na kraju možemo da zaključimo da je najbitnije da budete tu za svoju bebu i osluškujete njene potrebe. Vremenom ćete u potpunosti da je razumete i znaćete kako treba da reagujete kada je uplakana i neraspoložna.

 

Foto Pixabay FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...