„KAKO BEŠE ONO S PUPČANOM VRPCOM!?“ Umesto u porodilište zbunjeni taksista je trudnicu odvezao u Urgentni, a ovaj HIRURG JE HEROJ DRAME

0

Trudnica, muž na putu, zbunjeni taksista, jedan hirurg i dva rođendana nesvakidašnji je scenario jedne epizode u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, koja se odigrala naočigled svih na prijemu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, Beograđanki je počeo porođaj, suprug joj je bio na putu, a ona je pozvala taksistu. On ju je, očigledno zbunjen, umesto u porodilište, odvezao u Urgentni centar.

Čim je kročila tamo, porodila se u hodniku naočigled svih koji su se zatekli na prijemu i to baš na rođendan hirurga dr Vladimira Arsenijevića, koga su hitno zvali da dođe kada je porođaj počeo.

Prijemne ambulante u Urgentnom centruFOTO: D. BRIZA / RAS SRBIJA
Prijemne ambulante u Urgentnom centru

„Preskakao sam sve u hodniku“

Ass. dr Vladimir Arsenijević, hirurg i načelnik prijema u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, kaže za „Blic“ da se sve to dešavalo 21. decembra prošle godine, baš na njegov rođendan.

– Tog dana sam prepodne radio u ambulanti. Odjednom sam primio poziv da hitno dođem na prijem. Žena se tamo porađala! Poučen iskustvom da se u Urgentnom centru svašta dešava, bukvalno sam preskočio nekoliko kolica u hodniku i trčao do šaltera – počinje svoju nesvakidašnju priču za Blic taj doktor.

Prema njegovim rečima, kada je stigao do šaltera video je nesvakidašnji prizor.

- Oglasi -

Dr Arsenijević trčao kroz hodnikFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Dr Arsenijević trčao kroz hodnik

– Žena, koja se već porodila dok sam ja stigao, u svom naručju držala je bebu. Sav izbezubljen, baš kao i svi muškarci u toj situaciji, prihvatio sam dete i pitao:“Kako beše ono s pupčanom vrpcom? Gde se seče?“ Međutim, brzo su svi odreagovali – od ljudi s šaltera do onih u prvoj ambulanti. Za dva minuta majka i beba našle su se u ambulanti za reanimaciju. Beba je bila muškog pola, zdravorođena, preslatka, ali je ćutala. Bila je zavijena u peškirić, a ručice su joj već bile malo modre jer je bilo hladno – prepričava dr Arsenijević.

Prema njegovim rečima, sterilnim instrumentima presekli su pupčanu vrpcu, novorođenče lepo uvili i stavili ga „malo na kiseonik“.

– Kada je sve to malo prošlo predložio sam da se dečak zove Vladimir, pošto je rođen baš na moj rođendan. To sam izgovorio što zbog adrenalina, što zbog preslatkog dečačića, koji se rodio tu kod nas. Majka je predivna žena. Ima između 30 i 35 godina, iz Beograda je, to joj je prvo dete. Bila je izgubljena i u šoku. To sam video i odmah sam počeo da razgovaram sa njom – priča dr Arsenijević.

Kako dodaje, saznao je od majke da je porođaj krenuo kod kuće, da muž nije bio tu i da je ona odmah pozvala taksi.

Izgleda da se taksista uplašio ili zbunio, pa, umesto da je odveze u GAK „Višegradska“, on ju je dovezao u Urgentni centar. U međuvremenu, pozvali smo lekare iz „Višegradske“ i u roku od 10 minuta čitava njihova ekipa bila je kod nas. Zbrinuli su majku i dete. Bio sam tužan što beba sve vreme ćuti i pitao babicu: „Zašto?“, a ona mi rekla da se opustim. Potom je, kako protokol nalaže, podigla bebicu i ona je zaplakala – kaže sagovornik „Blica“.

– Sve je proteklo u redu. Bio je to prelep dan za sve nas. Beba nam je svima ulepšala dan, a ja sam za rođendan dobio najlepši poklon u životu – opisuje on i dodaje da je to druga beba koja se slučajno rodila u Urgentnom centru.

Izvor BLIC.RS

- Advertisement -

Komentara
Loading...