Kako da ne postanete očajna domaćica u Srbiji?

Nezaposlene žene često ne mogu da izađu na kraj sa obavezama i nezadovoljstvom. Umesto „sapunica” i „Fejsbuka”, čitajte knjige, učite jezike, bavite se sportom, viđajte s prijateljima…

očajna domaćica

Ne tako davno, bilo je uobičajeno da žena ostaje u kući i brine o deci dok muž radi. Danas, delom zbog emancipacije, a malo i zbog činjenice da je teško preživeti sa jednom platom, podrazumeva se da oboje privređuju. Realnost je, ipak, drugačija. Nezaposlenost više pogađa žene nego muškarce, pa su pripadnice nežnijeg pola često „osuđene” da budu u kući. Nezadovoljstvo nametnutom ulogom nekada se prenosi i na partnera i decu, pa umesto nasmejane supruge i majke, žena se pretvara u “očajnu domaćicu”. Takođe, njen rad se često ne ceni dovoljno, pa se suprug čudi kako je moguće da je umorna kad po ceo dan „sedi kod kuće i uživa”.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je nezaposleno 62 odsto žena. Koliko među njima ima onih koje su to svojom voljom, ne zna se. A za ličnost žene vrlo je važno da li je izabrala da bude domaćica ili je to postala silom prilika jer ne može da nađe posao. Ova prva shvata težinu tog posla i može da bude ponosna na to kako je dobra domaćica, nežna i brižna majka i zadovoljna žena, ističe sagovornica “Života plus”, psihoterapeut OLI metoda Ivana Đorđević. Osim što ova žena vrednuje svoj doprinos održavanju porodice, ceni i ono što partner čini donoseći novac.

– S druge strane, žena koja je nezaposlena protiv svoje volje, pre svega se oseća nemoćno, zato što nije odabrala da ne radi. Niko ne voli kad nešto mora. Zanimljivo je da ove žene ni same ne vrednuju posao koji obavljaju kod kuće. Svesno, znaju da je teško održavati kuću, ali nesvesna žudnja za društveno priznatim uspehom u karijeri im zaklanja vid, pa ako je suprug zaposlen, javlja se osećaj zavisti i manje vrednovanje partnera. Zatim i partner postaje nezadovoljan jer oseća da njegova supruga ne ceni to što se on trudi da donese “hleb za sto” i tako dobijamo dve nezadovoljne osobe koje ne cene trud druge strane – objašnjava Đorđevićeva.

Nezadovoljstvo se odražava i na odnos sa decom, pa dolazi do paradoksa – iako se stiče utisak da domaćice mogu mnogo više da se bave potomstvom od zaposlenih majki, u realnosti to nije uvek slučaj. Umesto toga, decu čuvaju bebisiterke u slučaju bogatijih porodica ili bake i deke. Čak i kad su u kući sa majkom, ona im ne posvećuje dovoljno pažnje objašnjavajući to umorom i iscrpljenošću.

DOBRA VILA SREĐUJE STANIskustva sa foruma potvrđuju da nije lako biti domaćica. – Ostala sam bez posla kad sam zatrudnela, tako da sam trenutno mama i domaćica. Nezadovoljna sam jer sa aspekta mog muža imam ceo dan za uživanje dok se on muči na poslu. Verovatno dobra vila sređuje stan, odeću i brine o detetu – piše jedna Marija, dok se Maja nadovezuje: – Muž i ja smo doneli odluku da budem uz dete jer on zaradi dve plate, pa živimo isto kao kad bih i ja radila. Ali, nisam baš srećna. Nije lako biti posvećen detetu 24 sata. Ipak, rešila sam da naučim da budem zadovoljna.

– Ako želimo da budemo domaćice, onda uživamo i u čarima majčinstva, pa nalazimo kreativne načine da čak i obaveze u kući budu maštovite i poput igre, gde deca često i pomažu, a nisu smetnja. Ako smo, pak, primorane na tu ulogu, motiv nam je slabiji, teško nam padaju kućne obaveze, osećamo se neispunjeno i to nam toliko oduzima energiju da je jednostavno nemamo kad deca dođu na red. Daleko od toga da su to lošije mame, one neizmerno vole svoju decu kao i ostale, ali su trenutno nezadovoljne i to se odražava i na odnos sa decom. Umesto da smišljaju kako od brisanja prašine da se napravi zabava, razmišljaju da su jadne i bedne što ne mogu da zarađuju. Ali, u praksi nije retkost da one dobiju posao koji ponekad bude i dobar, pa posle par meseci shvate da su u stvari bile mnogo srećnije ranije – ističe psihoterapeut.

Često se može čuti argument da je teško provoditi kvalitetno vreme sa detetom ako smo u teškoj finansijskoj situaciji. Ali, nedostatak novca samo je izgovor, upozorava naša sagovornica. Drugim rečima, ako se brinemo što nemamo novca da ga izvodimo u tržne centre, kupujemo skupe igračke i ispunjavamo sve želje, onda ne pričamo o kvalitetnom vremenu, već o kupovini ljubavi.

– Tako ga od malih nogu učimo da se ljubav kupuje, ali dete neće biti srećno jer oseća da to nije ono što mu treba. Njemu je potrebna pažnja i ljubav. Sve to se može postići na milion načina koji ne uključuju novac. Pa tako, umesto da ga vodimo u tržni centar, možemo da ga prošetamo uz obalu reke, da odemo u park ili na obližnju planinu, izletište… Umesto virtuelne igrice, bolje je da se sa njim igramo u dvorištu ili ispred zgrade. Kad poželi da bude za kompjuterom ili televizorom, možemo zajedno da gledamo crtaće. Ako je nedostatak novca takav da ugrožava egzistenciju porodice, rešenje je i da se sedne i iskreno popriča sa detetom. Objasnite mu da su vam potrebne finansije za obuću, odeću i hranu, ali da to nema veze sa njim i da ćete uvek biti tu ako ste mu potrebni – naglašava Đorđevićeva.

Stručnjaci predlažu domaćicama da kvalitetnije provode slobodno vreme, o kojem zaposleni mogu samo da maštaju. Umesto da gledaju “sapunice” i vreme provode na “Fejsbuku”, bolje je da se usavršavaju, čitaju knjige, uče strane jezike, bave se sportom, planiraju porodična putovanja, viđaju sa rodbinom i prijateljima… Čak i kada finansijska situacija nije zavidna, postoji način da sebi organizujete interesantan i ispunjen život.

Nije lako, ali ni nemoguće izboriti se sa ovim problemima. Čarobni štapić ne postoji, ali postoje dve čudotvorne reči – oproštaj i zahvalnost. Za početak, žene treba da oslušnu sebe i shvate da su srećne što imaju divnu zdravu decu sa kojom mogu da provedu kvalitetno vreme, iako im je trenutno teško.

– Drugo, treba da opraštaju, pre svega sebi, a onda i partneru. Da oproste što nisu uspele da se zaposle onako kako su zamišljale, da oproste što kuća nije baš uvek sređena ili što je dete palo trčeći ispred zgrade. Partneru da oproste što ponekad ne vidi koliki posao obavljaju i što misli da to i nije tako teško jer uživaju kući sa decom dok se on muči sa svakakvim ljudima. I treće, da pokušaju da budu zahvalne, pre svega sebi što toliko čine za porodicu, a onda i partneru bez koga bi to bilo nemoguće. Zahvalnost se vežba, nedovoljno često se setimo da budemo zahvalni, osim kad su trivijalne stvari u pitanju, jer onda svi kažemo hvala – zaključuje psihoterapeut.

VASPITANjE DECE

Da li će suprug očekivati da žena radi sve po kući jer je nezaposlena i biti sklon da je krivi za loše vaspitanje dece primedbama “ti provodiš vreme sa njima, što ih nisi naučila”, zavisi od njegovih stavova.

– Ako je suprug neko ko pomaže, pomagao bi nezavisno od toga da li je žena zaposlena. Ako ne pomaže, ne bi to radio ni kad bi žena radila tri posla jer bi njegov stav bio da su to ženski poslovi. Pored toga, vaspitava i onaj koji ne provodi vreme sa decom, samim tim što je model koji oni prihvataju kao poželjan – ističe Đorđevićeva.

izvor: novosti

PROČITAJTE PISMO OVE DOMAĆICE

Najvažniji savet za čišćenje kuće koji svaka žena treba da čuje!

 

Komentara
Loading...