Kako da podstaknete strast i očuvate dobar seks u braku

0

Psiholozi vas savetuju kako možete da očuvate strast u braku.

seks-u-braku
Zasnivanje bračne zajednice često potpuno menja pravac jedne veze, naročito na polju emocija i seksualnosti. Sve je više parova koji priznaju da jačina seksualne želje i učestalost odnosa u takvim, novim okolnostima jenjavaju ili se pretvaraju u rutinu.
Stručnjaci kažu da „krivicu“ za ovakve momente snose podjednako oba partnera, ali i da samo zajedno mogu na najbolji način da reše ovaj problem.
Kako očuvati dobar seks u braku i čime negovati svoju seksualnost otkriva Nevena Čalovska Hercog, psihijatar – psihoterapeut i docent na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.
– Kada veza postane zajednica to je već redefinicija emocionalnih seksualnih odnosa partnera: od JA i TI, postajemo MI. Dok se udvaraju jedno drugom i postoji veći stepen neobaveznosti, partneri imaju doživljaj da su relativno dostupni izborno jedno drugome: kada im odgovara, kad su raspoloženi…
Iako je ova podela didaktička, treba voditi računa da svaki par i svaka osoba ima svoju specifičnost, da će biti obeležen strukturom ličnosti, načinom života, mestom življenja, individualnim životnim radostima, očekivanjima koja imaju jedno od drugog – saopštenim i nesaopštenim, modelima koje su poneli iz porodice, porekla, iz okruženja – kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE I OVO –Zašto je seks nakon porođaja drugačiji?

- Oglasi -

Podsećajući da od seksualne revolucije do danas imamo jedan potpuno drugačiji diskurs seksualnosti koja nam se „servira“, programira, nameće, kao nešto što je željeno, Čalovska Hercog kaže da tako dobijamo i imperativ koga nismo sasvim svesni, a koji unosimo u odnose sa partnerom.
– Ulaskom u zajednicu nastaje onaj elemenat: mi smo se odlučili i obavezali, pa dobijamo novu ulogu, novi identitet. U tom novom identitetu trougao koji predstavlja partnerski odnos čine tri elementa: seksualnost, bliskost i posvećenost. U početku veze partneri osećaju seksualnu privlačnost i imaju potrebu da rade na bliskosti, a posvećenost se razvija vremenom kao treća komponenta. Življenjem u zajednici posvećenost počinje da prevoladava i seksualnost dobija drugu ulogu, drugo mesto i značaj – priča Nevena Čalovska Hercog.
Jako je teško, kaže ona, povući granicu između, recimo, posvećenosti i bliskosti, jer se sva tri pomenuta elementa odnosa međusobno prepliću i ne isključuju jedan drugi.
– Kad kažemo posvećenost, mislimo na ono da smo sigurni da možemo da se oslonimo na partnera kad smo u krizi, pod stresom, nezadovoljstvom; on će biti tu, da popravi auto, ode na pijacu ili pozajmi novac i da – brine o nama.
„Računaj na mene“ je ona vrsta posvećenosti koju u porodici nudimo starima, bolesnima, deci…
Za bliskost metafora je – ono što delimo sa najboljim prijateljima, koji su nam „srodne duše“, dok seksualnost predstavlja nešto drugo. Kada se obavezujemo da smo posvećeni partneru, pod tim rezervišemo i seksualnost.
Seksualno ponašanje, kaže Čalovska, često se povezuje sa emocionalnim doživljajem, u čemu naročito „prednjače“ žene:

PROČITAJTE I OVO –Smeh do suza: Kakav seks imaju roditelji male dece?

– Često se kaže da je za žene najveći afrodizijak kontakt koji joj muški partner nudi, a najzavodljiviji mozak, ne anatomija. Najveće iskustvo i potreba žene je zagrljaj, dok je muškarcu dokaz bliskosti i pripadanja seksualni odnos. I tu se vrlo često muškarci i žene ne slažu, ulaze u nesporazum koji nekad preraste i u ozbiljan konflikt.
Izvor: lisa.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...