Kako da pričate sa detetom o bolesti korona virusa?

0

Ako ustanovite da se dete brine, ne umanjujte njegovu zabrinutost govoreći mu da to nije ništa strašno. Recite mu da vam izgleda da je zabrinut zbog toga i da je to sasvim u redu.

Pružite podršku detetu da izrazi svoja osećanja.

Možete mu na primer reći:

“Deluješ mi uznemireno. Šta misliš da je uzrok tome?”

Kada se dete smiri pomozite mu da se izrazi.

Kada je reklo šta želi, parafrazirajte ono što ste čuli:

“Imam utisak da se osećaš…..i da ti treba…..”

Nakon što ste ponovili kako ste razumeli ono što ste čuli, pitajte decu:

“Da li sam te dobro razumeo/la? ili Da li bi nešto dodao/la?”

Ukoliko je vaše dete mlađe ili ima poteškoća sa izražavanjem osećanja, verovatno ćete morati da ga podstaknete dodatnim frazama, kao na primer “Čini mi se da si povređen i da ti treba…”

Ono što će najbolje pomoći vašem detetu jeste razumevanje

Nikada nije prerano, a ni prekasno da aktivno slušate i pomognete detetu da razume sopstvena osećanja. Ne nudite  rešenja, jer to najčešće sprečava dete da u potpunosti izrazi svoje misli i osećanja. Ono što je dobro da radite je da slušate šta vam dete govori. Sledite to što čujete, rukovodeći se odgovorima koji će biti pre svega iskreni i istiniti i prilagođeni uzrastu deteta.

Možda nećete imati odgovore na postavljena pitanja, samo je važno da budete iskreni i da vam izrečeno bude u skladu sa vašim telom. Jer ako nije, deca osećaju da nešto škripi.

Ta neizvesnost izgubljena u nedorečenom je opasnija od jasno izgovorene istine, prilagođene dečijem uzrastu.

Pokažite razumevanje da im je dosadno, da bi voleli u luna park, da ne žele da im se otkazuje već isplanirana rođendanska žurka, zbog nečega sto ni mi sami odjednom ne možemo da razumemo.

 Samo je to potrebno za detetovo bolje raspoloženje i negovanje vere – da ćemo zajedno prevazići šta god se desi.

Deca tačno osećaju kada nešto krijete. Kada nevešto prećutkujete, čak je i vazduh u prostoriji u kojoj ste drugačiji. Zato u ovoj situaciji, prva stvar koju treba da uradite je da ne zaboravite na sebe. Jer ako se to desi, sve što sledi biće teže na kvadrat.

Dodatak 

Najbolji Sirup Za Imunitet Dece (RECEPT)

Šta vam je sve potrebno :

2 decilitra vode,

250 grama prirodnog meda,

po supena kašika komorača ili anisa,

šipka,

majčine dušice,

zove, bokvice ,

isceđen sok od jednog osrednjeg limuna,

Priprema

Na samom početku izmešajte supenu kašiku šipka i anisa, stavite u hladnu vodu (2 dl) i prokuvajte. Nakon što baci prvi ključ, izručite ostatak lekovitog bilja (bokvica, zova, majčina dušica), kratko držite na vatri, sklonite na stranu, poklopite sa vrha i pustite da miruje sve zajedno 15-tak minuta.

Nakon toga procedite dobijeni čaj i kad postane mlak u njega uspite 250 grama domaćeg meda i prethodno pripremljen limunov sok. Sve zajedno dobro promešajte i  dobijeni sirup ya imunitet uspite u odgovarajuću teglu (najbolje staklenu) i čuvajte na hladnijem mestu. Ovako pripremljen prirodni sirup za imunitet kod dece ublažiće kašalj i posledice prehlade, i to ukoliko se uzima od 2 do 5 malenih kašičica dnevno.( zavisno od uzrasta i težine mališana).

Mi smo ga isprobali i pokazao je odlične rezultate . Ako ste na nešto alergični od ovih sastojaka onda izbegavajte ovaj sirup

 

 

Foto freepik
Komentara
Loading...