Kako da se beba ne budi “svaka dva minuta”

Prvih nekoliko meseci u bebinom životu su ključni za uspostavljanje obrasca spavanja, kaže stručnjak za san Mendi Garnej.

Kada postanete roditelji, osam sati sna bez prekida vam deluje kao neka daleka uspomena. S obzirom na to da bebu treba hraniti tokom noći, nemoguće je da se ne budite, a treba uzeti u obzir i to da se bebe često bude i kada nije vreme za mleko.

Ekspert za san kaže da vaši postupci u prvih nekoliko meseci bebinog života itekako utiču na to kako će vaš mališan spavati.

Evo njenih saveta za roditelje.

1. Naučite bebu razliku između dana i noći

Novorođenče će u proseku provesti 16 od 24 sata dnevno spavajući. Prvi korak je da naučite bebu da mrak povezuje sa spavanjem, a svetlost sa buđenjem. Za deset nedelja, vaša beba će biti sposobna da razume da noću treba da spava duže.

Kada hranite bebu tokom noći, trudite se da je ne stimulišete – neka vaš glas bude veoma tih, izbegavajte kontakt očima. Kombinacija mraka i tišine pomoći će bebi da nauči da je noć za spavanje.

2. Srećna dremka

Kada su bebe previše umorne, veoma ih je teško uspavati, pa je zato važno da na vreme vidite signale da se vašem mališanu spava. Neka deca se prosto utišaju, neki trljaju oči, zevaju, plaču… Čim primetite takve znakove, stavite bebu u krevetac. U period od mesec dana, bebe obično moraju da spavaju na svakih sat, sat i po. Mendi preporučuje da nekoliko dana zapisujete kada beba spava i jede, da biste uočili obrazac.

3. Rutina pred spavanje

To je od ključne važnosti da bi beba stekla zdrave navike kada je reč o spavanju, kaže ekspert Mendi. Dakle, svako veče pred spavanje radite iste stvari, kako biste bebi dali do znanja da je vreme za spavanje.

- Oglasi -

4. Ne povezujte mleko sa spavanjem

Tokom nekoliko prvih nedelja, bebi će verovatno trebati hrana baš pred spavanje, ali vremenom, polako, možete da pomerate hranjenje, tako da prvo bebi date mleko, pa je onda kupate. Tako dete neće povezivati mleko sa spavanjem.

5. Neka beba bude budna u krevecu

Mendi savetuje da bebu stavite u krevetac malo pre nego što zaspi, kako bi navikla da samu sebe uspavljuje. “Bela buka”, poput uključenog radija, može pomoći a beba zaspi. Na taj način beba neće, kada se probudi usred noći, biti uplašena gde se nalazi i neće se razbuditi.

6. Pomozite bebi da dobro spava

Kod novorođenčadi ciklus sna traje oko 60 minuta, dok kod beba starijih od tri meseca taj ciklus traje oko 90 minuta. Da biste pomogli bebi da dobro spava tokom noći, važno je da je naučite da se “smiri” i uspava nakon završenog ciklusa.

Ako beba tokom noći tek malo zaplače, proverite da li joj je udobno, da nije gladna, da joj nije vruće ili hladno, da joj je pelena čista.

Ukoliko je sve u redu, pomozite joj da se opet umiri tako što ćete je blago ljuškati u krevecu ili pokušajte da je okrenete da legne na suprotnu stranu od one na kojoj leži.

Ako je potrebno, savetuje Mendi, uzmite bebu u ruke, ali je vratite u krevetac čim se malo smiri i opet postane pospana.

izvor .Mondo

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...