Kako da vratitePDV na bebi opremu?

Kako da vratite PDV na bebi opremu?
Odluka o povraćaju PDV-a na bebi opremu stupila je na snagu 01. januara 2013. godine. Roditelji koji žele da vrate novac koji su dali za PDV, moraju da ispune određene uslove i da se drže propisanih rokova. Roditeljski portal Bebac.com vam predstavlja sva pravila i uslove na jednom mestu, kako bi vam ova procedura bila što lakša.

bebi-dubak-klackalica-bf-880-139-981750

Zahtev za refundaciju PDV-a trenutno se podnosi za kupovinu od 01. januara do 31. decembra 2015. godine. Ono što treba da uradite jeste da odete u filijalu Poreske uprave i predate sve fiskalne isečke, uz popunjen zahtev.

Koje uslove moram da ispunim za povraćaj PDV-a?
Da biste ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, morate ispuniti tri uslova:
– da vaše dete nije starije od dve godine
– da ukupna primanja vaše porodice nisu veća od 1.012.766 dinara godišnje
– da ne posedujete nekretninu vredniju od 24.600.000 miliona dinara (oko 200.000 evra)

Koliko novca mogu da vratim?
Roditelji mogu da povrate PDV u ukupnom iznosu od 73.847 dinara, i to: u toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 42.198 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31.648 dinara.

PDV-u-txt(4)

Za koje kategorije bebi opreme može da se vrati PDV?
Država će vam vratiti PDV za sledeće artikle:
– mleko za odojčad
– kašice
– krevetac
– kolica
– stolica za hranjenje
– autosedište
– pelene

Kada se podnose prijave?
Prijave se Poreskoj upravi u vašem mestu mogu podneti od 01. do 15. februara, te od 01. do 15. jula tekuće godine. Rok za podnošenje zahteva je prekluzivan, što znači da zahtev za refundaciju može da se podnese samo u zakonski propisanim rokovima.

Šta mi je potrebno od dokumentacije?
Jedini podaci koji roditelj upisuje u zahtev za refundaciju jesu svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi.
Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB, odnosno Zahteva kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.

Ovde  možete videti kako izgleda obrazac Zahtev za refundaciju PDV-a>>

 

Bebac,com

Komentara
Loading...