Kako da znate da vašem organizmu treba voda

Samo tri simptoma su dovoljna kojima vam telo govori da ne pijete dovoljno vode. Što više tečnosti nedostaje organizmu, glavobolja je tako jača.

koliko_je_vode_1_559124256

O važnosti hidratacije organizma mnogo je već rečeno, ali moglo bi vas zanimati da žeđ nije jedini pokazatelj da vam treba više vode.

Fiziolog Greg Džastis je naveo 3 simptoma koju upućuju na to da ste dehidrirani.

1. Glavobolja

Organizam stalno gubi tečnost, a sa njom odlaze i soli. Mozak je osetljiv na te promene i ta osetljivost je pokretač glavobolje. Što više tečnosti nedostaje organizmu, glavobolja je tim jača. “Što više tečnosti izgubite, to se više smanjuje volumen krvi, čime u mozak dopire manje kiseonika pri čemu se šire krvne žile i glavobolja je još gora”, kaže fiziolog.

2. Izrazito žuta mokraća

Kad urin požuti, vreme je da prošetate do kuhinje i natočite čašu vode. Urin osobe koja pije dovoljno tečnosti proziran je, a žuta boja ukazuje na to da je u mokraći previše otpadnih materija. “Kad ste dovoljno hidrirani, toksini i ostale materije lako se izlučuju iz organizma, ali ako ne pijete dovoljno vode, zadržavaju se u organizmu”, pojasnio je fiziolog.

3. Zatvor

“Voda pomaže protok materija krz creva i dalje napolje iz vašeg tela, pa ako telo ne dobija dovoljno tečnosti, nema sa čim da krene, a vi nemate stolicu”, zaključuje on.

Komentara
Loading...