Kako detetu reći NE a da vas posluša

0

Kako detetu reći NE: Umesto da po ceo dan vičete „ne“, pokušajte s novim pristupima koji bi vam mogli pomoći da postignete željene rezultate…

 

Vaše dete predškolskog uzrasta (pet ili šest godina) jednostavno više ne reaguje na vaše prvo „NE!, nego jednostavno nastavlja da radi po svome do trenutka kada mu vi po deseti puta kažete jednu te istu negaciju!

Ako je to tako, vaše dete nije jedino.

U njegovom dobu, mnogo njegovih vršnjaka, od pet ili šest godina ima problema sa sluhom kada je u pitanju upravo ova reč.

S obzirom da ste vi roditelj, vi morate i dalje nastojati u svojim vaspitnim merama, ali ponekad samo mali zaokret taktika u izvršenju naredba može dati vrlo dobre rezultate.

Evo nekoliko primera!

Negativnost u pozitivnosti

Dakle, umesto da po ceo dan vičete „ne“, pokušajte s pozitivnim predlogom da mu date do znanja da ono što radi ne valja, i da treba nešto učiniti kako bi prestao.

Primer, umesto „Ne, nemoj da bacaš loptu po sobi, razbićeš  nešto“, pokušajte ga usmeriti na ovaj način „Lep je dan, idi da se igraš napolje“ ili „Ovo lopta nije za igranje po sobi, bolje se igraj s drugim igračkama koje su za sobu“.

Ako ipak, recimo, nešto lepi s lepkom, izrađuje od plastelina ili slično, i čini vam se da plastelin i lepak ima više po podu nego tamo gde bi trebao da bude, zamolite dete da prestane na trenutak sa onim što radi, uzme stare novine i stavi ih ispod sebe.

To će da shvati da  lepak ne sme da bude po podu, ali i zadatak koji mora obaviti sledeći puta pre nego što ponovno započne sa „projektom“.

Ponudite opcije ili objašnjenje

Predškolsko doba je doba kada deca neprestano traže svoju nezavisnost i samokontrolu, pa će u većini slučajeva mnogo bolje reagovati ako im date izbor umesto naredbe.

Zato umesto oštrog „NE“ kada vas dete moli za slatkiš pre obroka, ponudite mu mogućnost, da bira između kriške jabuke ili pola banane, ili ipak da može odabrati koji slatkiš želi posle obroka.

Verovatno neće biti oduševljeno ni sa jednim od izbora, vremenom će naučiti i prihvatiti činjenicu da ne može da jede slatkiše pre obroka.

Takođe, radi se već o dovoljno velikoj deci koja mogu da prihvate objašnjenje da moraju prvo da pojedu zdravi obrok, a zatim da dobiju desert

- Oglasi -

Izbegavajte situacije

Pokušajte i sami sebi, ali i njemu pomoći u određenim situacijama, i izbegavajte „ne“.

Na primer, ako znate da su lutkice ili dinosauri uvek razlog svađe između njega i njegovih prijatelja, tada mu pomognite da pospremi pre nego što oni dodju, i dogovorite se sa  detetom da neće te igračke da vadi i da se igra sa njima dok su mu tu drugari.

Sve stvari koje bi dete moglo razbiti, pocepati izgubiti, a njemu su na dohvat ruke, ako već niste, sklonite  ih.

I sebi i njemu ćete olakšati „muke“. Nemojte ga voditi u prodavnice gde može da razbije skupe stvari.

Naravno, ne možete izolovati svoje dete od sveta, to na kraju nije ni cilj, ali verujemo da poznate dobro vaše dete i da već možete da predvidite šta će se dogoditi u određenim situacijama.

Neposlušnost ponekad ignorišite

Ponekad detetu treba i malo popustiti ili mu barem dati da bira kada za to postoji mogućnost.

Ako za doručak želi da jede sendvič umesto omleta ili da obučie majicu određene boje, dopustite mu.

Ako se radi o poslušnijem detetu, dajte mu malo te slobode odlučivanja i da se pobuni.

Recite „ne“ uverljivo

Ako već trebate reći „Ne“, recite ga strogo i uverljivo.

Budite čvrsti u svojem uverenju i ozbiljni, kako bi dete shvatilo ozbiljno vaš postupak. Naprimer, „Ne, ne smeš sama da prelaziš put“ ili „Ne draga, daj ruku“. S takvim izjavama šaljete sasvim drugačije poruke detetu.

Pohvalite dete kada vas posluša.

 

Na vama je kako ćete dete vaspitavati ovo vam može samo malo pomoći 

 

 

BONUS VIDEO

Foto Image by peoplecreations on Freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...