Kako godišnja doba utiču na porođajnu težinu bebe?

Prema novom istraživanju, neobično toplo ili hladno vreme tokom drugog ili trećeg tromesečja može uticati na težinu bebu, odnosno na nižu porođajnu težinu, čak i ako beba nije rođena prevremeno.

Naučnici iz National Institutes of Health, pregledali su informacije o 220.000 beba rođenih u 19 američkih bolnica. Proučavali su uzorke porođajne težine između 2002. i 2008. godine i izmjerili ih prema vremenskim podacima. Istraživači su decu rođenu nakon 37. nedelja trudnoće, koja su težila malo više od 2 kilograma, označili kao decu s „nižom porođajnom težinom“. Nakon izračuna prosečne temperature za svako tromesečje trudnoće i vreme trajanja cele trudnoće, naučnici su došli do iznenađujućeg otkrića:

- Oglasi -

Žene koje su bile izložene neuobičajeno hladnom vremenu tokom drugog ili trećeg tromesečja imale su 18-21 posto veće šanse da rode bebu s niskom porođajnom težinom. S druge strane, žene koje su bile izložene visokim temperaturama tokom trećeg tromesečja, imale su 31 posto veće šanse da rode bebu male težine, a za one koje su bile izložene izrazito visokim temperaturama, taj rizik bio je veći za 249 posto.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Environmental Research, u najmanju ruku je neočekivano, a naučnici nisu sasvim sigurni zašto bi ta poveznica mogla postojati. Moguće je da su istraživači jednostavno primetili korelaciju, što ne mora nužno dokazati uzročni efekt. Ipak, uvek je dobro podsetiti na izbegavanje boravka na otvorenom po izrazito visokim ili niskim temperaturama. Uostalom, ko želi provoditi vreme u neugodnim temperaturama, bila trudnoća u pitanju ili ne?

Još odličnih tekstova !! 

 

 

Komentara
Loading...