Kako kilogrami dobijeni tokom prve trudnoće utiču na drugu

Ukoliko ste mislili da kilogrami koje ste dobili dok ste prvi put bili u drugom stanju neće uticati na drugu trudnoću, niste bili u pravu, a evo i zbog čega…

Istraživači su otkrili da nezdrava, odnosno prevelika težina tokom prve trudnoće može negativno da utiče na sledeću trudnoću, čak i ako majka u prvoj trudnoći nije doživela nikakve komplikacije.

- Oglasi -

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics i Gynecology otkrila je da ako je majka u prvoj trudnoći imala preveliku ili premalu telesnu težinu, čak i ako nije imala nikakvih komplikacija u trudnoći, povećan je rizik od nepovoljnog ishoda u drugoj trudnoći.

Istraživači sa Univerzitete Sent Luis Saint proučavali su više od sto hiljda žena u periodu od 1989. do 2005. godine. Žene koje su bile pothranjene tokom prve trudnoće imale su 40 odsto veći rizik da se sledeće dete rodi sa preniskom porođajnom težinom i 20 odsto veći rizik da se porode pre vremena.

Komplikacije u drugoj trudnoći bile su još izraženije kod žena koje su dobile više kilograma kada su prvi put zatrudnele.

Te žene imaju čak 54 odsto veću verovatnoću da rode izrazito veliku bebu, a 156 odsto je veća verovatnoća da će se suočiti sa preeklampsijom i 85 odsto veći rizik da će biti primorane da se porode carskim rezom.

Najviše iznenađuje otkriće da rizici postoje čak i ako je majka u međuvremenu smršala/dobila na težini, odnosno da je sada zdrave telesne težine.

izvor.index.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...