Kako naučiti dete da bude oprezno sa strancima bez zastrašivanja?

S temom kako dete da naučite da bude oprezno sa strancima pre ili kasnije ćete se susresti, zato je najbolje dete upozoriti i naučiti, a da ne koristite metode zastrašivanja koje mogu biti pogubne za detetovo samopouzdanje, ali i mogu znatno narušiti i odnose s bliskim osobama. Pozitivna stvar je što vašem zaigranom detetu ovaj razgovor neće biti ni približno neugodan kao vama kada pomislite da bi se detetu nešto moglo dogoditi.
deca stranci
 
Deca oko 4. rođendana počinju da shvataju koliko je svet veliko i složeno mesto. Za decu tog uzrasta vrlo je težak zadatak shvatiti kako neko ko mu se smeši možda ima neke loše skrivene namere. Umesto da govorite o opasnostima koje se detetu mogu dogoditi s nepoznatima, mnogo bolji pristup u ovom uzrastu je da govorite o tome da je najsigurnije sa porodicom od koje se ne bi trebalo udaljavati.
Deci je dodatni problem što roditelji često šalju dvosmislene poruke. Savetuju detetu da ne razgovara sa strancima, a već u prvoj radnji traži od deteta da pozdravlja i odgovara na pitanja ljubaznoj kasirki. Bilo bi mnogo jednostavnije da postoji jedan savršen način da se deca nauče o bezbednosti kada su u pitanju nepoznati ljudi. Često je potrebno menjati metode kako dete raste i mnogo lakše shvata i neka komplikovana rešenja.
U obzir je vrlo važno uzeti i detetovu ličnost. Kako reaguje kada je prestrašeno, hoće li vrištati, bežati ili sedeti i plakati? U zavisnosti od karaktera deteta potrebno je osmisliti jedinstven sigurnosni plan koji bi trebalo naučiti dete. Ne učite dete da je svet zastrašujuće mesto gde opasnosti vrebaju iza svakog ugla, jer ćete tako samo podstaći dete da se povlači u sebe i izbegava realan svet.
Donosimo vam nekoliko saveta kako bi trebalo razgovarati s detetom o odnosu prema nepoznatim ljudima:
Učite dete da viče i trči kada se oseća ugroženo
Pobrinite se da vaše dete zna da je sasvim u redu ovako da reaguje ako se oseća ugroženo jer mu tako neko može pomoći.
Objasnite detetu ko su stranci kojima treba verovati
Vatrogasci, policija, komšije koji su uvek spremni priskočiti u pomoć, porodica i porodični prijatelji. Isto tako, upoznajte dete sa sigurnim mestima. Ako se osećaju ugroženo, a daleko su od kuće, neka uđu u najbližu prodavnicu, školu ili ordinaciju. Tamo se mogu osećati sigurno i zamoliti nekoga da nazove vas.
Osmislite svoje šifre
Ne možete pokupiti dete iz vrtića ili škole, a zaboravili ste javiti detetu? U ovakvim situacijama trebalo bi da imati neku tajnu reč kao šifru. Samo osoba koja detetu kaže tu šifru sigurna je i može se opustiti i otići s njom. Osim toga, tajna reč biće vrlo zanimljiva detetu.
Razlika u ponašanju kada je dete s roditeljima i kada je samo
Objasnite detetu da sme da razgovara sa svima kada je neko od roditelja uz njega, ali kada je samo potrebno je mnogo više opreza.
Učite dete da veruje svojim instinktima
Deca najčešće znaju kada nešto nije u redu, zato  ih podstaknite da slušaju svoje instinkte i maknu se iz situacija u kojima se ne osećaju ugodno.
Uvek u grupama
Nikada nije dovoljno ponavljanja detetu da uviek treba da bude u grupama. Povratak iz škole, igra u parku ili izlazak, dete bi uvek trebalo da ostane u grupi i napusti je tek kada je blizu svog doma.
Izvor:index.hr

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...