Kako obući bebu zimi – kod kuće, za spavanje i šetnju

0

Kako obući bebu zimi ! Isto kao i za vreme toplog vremena, za detetovo oblačenje vodič vam može biti vaš vlastiti osećaj  (osim ako ste jedna od onih osoba kojoj je uvek hladno ili vruće, tada se pri izboru odeće za bebin izlazak oslonite na procenu supruga ili neke druge bliske osobe).

 

Međutim, ako je beba mlađa od 6 meseci onda će joj biti potrebno više zaštite, jer je odnos njihove telesne površine u odnosu na težinu veći te ne mogu drhtati da bi stvorila toplinu.

Dnevna odeća za šetnju

Za vreme hladnog vremena puno je delotvornije obući nekoliko slojeva odeće, koji će i manje sputavati od dva teška i debela odevna predmeta.

Dodatno će bebi biti daleko toplije ako jedan od tih slojeva vuneni. Praktična su i topla zimska odelca punjena perjem ili imitacijom perja.

Bebi svakako stavite kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer kapa će joj uvelike pomoći zadržati telesnu toplinu (čak 25 posto topline telo gubi preko glave). Kada je temperatura napolju ispod nule, kapa bi trebala pokrivati ​​i bebine uši.

Ruke trebaju biti zaštićene rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom.

Ako duva jak vetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica ili lice zaštititi platnenom maskom, ali pri tome pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje.

Ako pada sneg ili kiša, na kolica stavite zaštitni krov koji će zaštititi dete od padavina, ali i dobro zadržavati toplinu.

Ali, čak i dobro utopljeno dete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vreme hladno.

Promenjivo vreme

Za manje iskusne roditelje jedna od najviše zbunjujućih stvari definitivno je promenjivo vreme, karakteristično za proleće i jesen, ali sve češća pojava i u ostala dva godišnja doba.

Kako obući dijete ako je jutro sunčano i pitomo, a prognoza najavljuje grmljavinu i pad temperature?

Za takve je prilike najbolji odgovor – slojevito odevanje.

Pri tome su najpraktičnije laganiji slojevi odeće koj se mogu lako navlačiti i svlačiti kada se vreme počne neočekivano menjati iz toplog u hladno ili obrnuto.

Takođe je dobro sa sobom uvek imati prslučić ili pokrivač ako temperatura naglo padne.

Preporučujemo da beba u gotovo svim vremenskim prilikama nosi šeširić – lagan i s obodom za toplije vreme, a topliju kapicu u hladnim danima.

Za miran san tokom hladnih dana temperaturu u dečjoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22 stepeni, a za hladnih noći između 15 i 18 stepeni.

Ako temperatura u zatvorenom prostoru bude viša od navedenih vrednosti, tada suv i pregrejan zrak može oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osetljivom na mikroorganizme koji uzrokuju prehladu.

Takođe, pregrejjan zrak će isušiti i bebinu kožu i uzrokovati svrbež.

Imajte na umu da je dečja soba hladnija noću nego danju te da se metabolizam usporava za vreme spavanja, pa budite spremni upotrebiti i dodatne pokrivače.

Ali, svakako probajte izbeći čestu pogrešku preterano toplog oblačenja deteta za krevet. Ako se dete tokom noći budi u znoju, uklonite jedan ili dva sloja pokrivača.

Kako znati je li pravilno obučena?

Dodirom bebinih ruku, bedara ili stražnje strane vrata lako ćete ustanoviti da li joj je ugodno.

Ako su ti delovi tela hladni ili je dete nemirno, verovatno mu je hladno, pa ga ogrnite ili pokrijte pokrivačem.

Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše ili je nemirna – verovatno je pretoplo obučena, pa skinite par slojeva odeće.

Ako su rukice i nogice hladne na dodir, a telo je ugodno toplo i suvo, a beba i dalje plače, možda je treba nahraniti ili je žedna ili umorna.

Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput „Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!“.

Nemojte odmah skakati s ćebencetom ili još jednom jaknom.

Naime, toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tela, budući da beba još nema potpuno razvijen cirkulacijski sastav.

Isto tako, ako je beba nekoliko puta kinula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je imala potrebu pročistiti nos.

Isto vredi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osećajem hladnoće.

Komentara
Loading...