Kako odrastanje bez oca utiče na devojčice

0

Odrastanje bez oca! Veza između oca i kćerke igra ključnu ulogu u njenom emocionalnom i psihološkom razvoju. Otac joj pruža ljubav, vođstvo i podršku.

 

Njegovo prisustvo pomaže joj da oblikuje samopouzdanje, poverenje i sigurnu vezu.

On je prvi muškarac u njenom životu koji joj predstavlja neku vrstu uzora i može snažno uticati na njen kasniji odnos prema muškarcima.

Šta ako je devojčica odrasla uz oca koji je bio fizički ili emocionalno odsutan?

 

Sindrom kćerke bez oca

Sindrom kćerke bez oca je nažalost veoma poznat mnogim devojčicama i odraslim ženama.

Naravno, ne radi se samo o fizičkoj odsutnosti, kada otac nije prisutan zbog čestih službenih odsustava, razvoda, provođenja vremena sa prijateljima i zanemarivanja porodičnih obaveza, već i o emocionalnoj odsutnosti, gde otac jeste fizički prisutan, ali ga nema emocionalno.

 

Sve to se dešava u slučaju težih mentalnih bolesti, zavisnosti, preokupacije drugim aktivnostima, emocionalne hladnoće ili otupelosti, porodičnih konflikata…

Bez obzira na vrstu odsustva očinske figure, nedostatak iste se jako oseća i izraženo oblikuje unutrašnji svet ćerke.

 

Takve kćerke često razmišljaju: „Zar nisam zaslužila oca koji bi me voleo, štitio?“ Neke čak zauzmu odbijajući stav prema muškarcima u smislu: Muškarci su samo teret i patnja.

- Oglasi -

Na kraju svi te napuste. Takva uverenja, koja su u velikoj meri oblikovana i porukama ogorčene i razočarane majke, iskrivljuju percepciju muškaraca.

 

To nedostatak zaštite i nedostatak uzora muškosti u životu devojčice i kasnije mlade devojke otežava ili zamagljuje njen osećaj za granice, samopoštovanje i svest o zdravom odnosu sa muškarcem, što ponekad dovodi do seksualnog, psihičkog i emocionalnog zlostavljanja već u ranom detinjstvu.

Iako majke uče kako voleti, očevi uče kako zaštititi svoje srce i kako biti voljen.

 

Neka deca koja odrastaju bez oca osećaju se duboko napušteno, zaboravljeno, ignorisano i nevredno. čak i ako se njihova majka još više angažuje i pokušava da nadoknadi očevu ulogu, praznina ostaje.

Psihičke posledice često ostaju neprimećene ili se ne shvataju ozbiljno.

uzrast bez oca
FreePik

Kako emocionalna ili fizička odsutnost oca može uticati na kćerku?

  • Osećaji napuštenosti i odbacivanja: Odsustvo oca može uzrokovati duboke rane u životu kćerke, izazvati osećaje napuštenosti i odbačenosti. Praznina koju je ostavila njegova odsutnost može izazvati emocionalnu nemir, što može dovesti do potrage za potvrdom negde drugde.
  • Niska samovrednost i problemi sa samopouzdanjem: Odrastanje bez stalne prisutnosti oca može negativno uticati na devojčinu sliku o sebi i samopouzdanje. Nedostatak očevog odobravanja i podrške može probuditi osećaje neadekvatnosti, sumnje u sebe i smanjenje osećaja vlastite vrednosti.
  • Problemi s identitetom: Zbog odsustva očevog uticaja, kćerka može teže uspostaviti osećaj sopstvene vrednosti i identiteta. Bez očevog vođstva, teže se orijentiše prema vlastitim uverenjima i vrednostima, kao i teže donosi odluke koje su u skladu s njenim pravim ja. To može izazvati konfuziju, nedostatak smjera i teškoće u razumevanju samog sebe.
  • Uticaj na mentalno zdravlje (depresija, anksioznost): Kćerke bez oca mogu biti izložene većem riziku od razvoja mentalnih problema, poput depresije i anksioznosti. Emocionalna patnja izazvana odsustvom očinske figure može se manifestovati na različite načine i uticati na opšte blagostanje.
  • Kćerka krivi samo sebe: Kćerka može odrastati s uverenjem da je ona kriva za očevu emocionalnu ili fizičku odsutnost. Ako bi bila poslušnija, lepša, pokornija i uspešnija, tata bi je više voleo, više bi se bavio njome, ostao bi… U ovom slučaju, drugi odrasli nikada nisu pružili osećaj i objasnili joj, umirili je, da ona nikako nije kriva za očevu odsutnost.
  • Pokušaji popunjavanja praznine: Neke žene, iz žudnje za ljubavlju očinske figure i unutrašnjom emocionalnom glađu, suočavaju se s poremećajima u ishrani, gojaznošću, vrte se u začaranom krugu dijeta i imaju problema s opsesivno-kompulzivnim ponašanjem.
  • Verovatnije će ranije postati seksualno aktivne: Istraživanja pokazuju mnoge prednosti koje proizlaze iz snažne veze između oca i kćerke. Pre svega, devojke koje su bliske sa svojim ocem manje verovatno će zatrudneti u adolescentskom dobu. Sa druge strane, veća je verovatnoća da će žene koje imaju nestabilnog ili odsutnog oca početi sa seksualnom aktivnošću ranije.
  • Podložnost zavisnostima: Kao i kod depresije, poremećaja u ishrani i niskog samopouzdanja, odsustvo oca može kćerku uvući u negativan ponavljajući obrazac iz kojeg se teško može osloboditi. Verovatnije je da će se naći uhvaćena u začaranom krugu zloupotrebe droga i alkohola.

 

Suočavanje sa izazovima u intimnim odnosima kasnije u životu: Odrasla žena u mnogim slučajevima nosi ovaj nedostatak očinske figure u odraslo doba i upušta se u veze s muškarcima koji bude slične emotivne reakcije kao što su usamljenost, odbacivanje, osećaj odbačenosti, nedostatak vrednosti, strah od ostajanja sama…

Razumevanje uticaja sindroma kćerke bez oca je prvi korak ka prekidu ovog začaranog kruga i traženju ozdravljenja u odrasloj dobi.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...