Kako održavati zdravlje zuba u trudnoći

Tokom trudnoće ženama često propadaju zubi. Za to nije kriva beba, koja, po bapskim pričama, “vuče kalcijum”, već hormonske promene.

files.php

– Higijena usta i zuba važna je uvek i kod svakoga, a tokom trudnoće žene posebno – kaže stomatolog Andrej Mitrović iz stomatološke ordinacije “Mitrović dent”.
On ističe da trudnica treba da kontroliše stanje zubana svaka tri do četiri meseca, a ukoliko se i pre desi bilo kakav problem, otok, bol, krvarenje desni… bilo šta, potrebno je da se odmah javi zubaru.Trudnice i porodilje imaju besplatno lečenje kod zubara u državnim domovima zdravlja.
– Infekcije zuba leče se u trudnoći bez posledica po plod. Potpuno je pogrešno čekati da se žena porodi pa da onda dođe na zubarsku interevenciju. Pored toga što je infekcija zuba bolna i neprijatna, za plod i majku je štetno da traje – kaže dr Mitrović.
Najveća briga trudnica koje imaju infekcije zuba je da li smeju da prime lokalnu anesteziju tokom intervencije, da redgenski snime zub, piju antibiotike… Stomatolozi kažu da se operacije zuba rade i u trudnoći.

 

– Anestezija je bezopasna i nema nikakvih indikacija, osim jedne koja se zove felipresin (vazopresin). Tu anesteziju stomatolozi ne daju trudnicama jer ona može da izazove kontrakcije materice. Što se tiče rendgenskog snimanja zuba, nije poželjno u prva tri meseca trudnoće, ali ako je neophodno može i tada da se zub snimi uz, naravno, zaštitu olovnom keceljom i okovratnikom – kaže dr Mitrović.
Već sa antibioticima, koji bi možda trebalo da se uzimaju zbog infekcije zuba, stvar stoji drugačije.

 

Obavezna je konsultacija sa ginekologom. Tru­dnicama se ne preporučuju streptomicini, jer mogu da utiču na oštećenje akustičnog nerva i sluha bebe, zatim tetraciklini jer utiču na jetru, a bebe se rode sa žutim zubima, hloranfenikoli jer oštećuju koštanu srž. Ali, penicilin, eritromicin i cefalosporini trudnice mogu da uzimaju, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom.

 

BEZBEDNE INTERVENCIJE

 

Što se tiče stomatoloških zahvata i njihove bezbednosti, specijalista oralne hirurgije dr Nemanja Popović iz Centra za unapređenje zdravlja žena izjavio je da se stomatološki tretmani praćenja i popravke zuba smeju obavljati tokom trudnoće, kao i da hitni ili akutni slučajevi bolesti zuba mogu biti lečeni.

 

– Većina hirurških intevencija, ako su neophodne, mogu se bezbedno izvesti u trudnoći, dok se intervencije koje nisu hitne, poput ugradnje implanta ili izbeljivanja, mogu biti odložene – rekao je Popović.

 

SAVETI

  •  Održavati svakodnevnu higijenu usta i zuba
  •  Tokom trudnoće otići bar na jedan kontrolini pregled
  •  Kod infekcije, javiti se zubaru odmah, ne čekati porođaj
  •  Ne piti antibiotike na svoju ruku
  • Izbegavati rendgen u prva tri meseca trudnoće

izvor:/zena.blic.rs

Komentara
Loading...