Kako okrenuti bebu u pravi položaj za porodjaj

Prvorotkinje mogu već od 35.nedelje da počnu sa vežbicama koje pomažu da se beba okrene u najbolji položaj za porodjaj .U tom razdoblju najčešće počinje bebino spuštanje u karlicu.

kako-okrenuti -bebu-u -pravilan-polozaj

Ako ste već radjale , bebica će imati više mesta ,  i zato će spuštanje u karlicu biti kasnije dve ti nedelje pre porodjaja .Moguće je da se dete ne spusti sve do početka porodjaja . Ali sve jedno možete da koristite preporučene vežbe . Imajte na umu da je bebi potrebno nekoliko dana da promeni položaj. Tokom bebinog okretanja iz zadnjeg u prednji položaj možete da osetite bolove. U tom trenutku preporučujemo i poželjno je naginjati se prema napred i u uspravnom položaju.

Koji je najbolji položaj za porodjaj ?

Idealan položaj za porodjaj je tzv. occiput anterior ili prednji položaj – to znači da je beba smeštena tako da na najlakši mogući način prolazi kroz vašu karlicu. Beba je okrenuta glavom prema dole, licem prema vašim leđima, dok su njena leđa okrenuta prema jednoj strani vašeg stomaka. U ovom položaju beba je udobno smeštena u karlici i lakše se spušta tokom porodjaja. Kada se spusti do dna vaše karlice, beba malo okreće glavu tako da se najširi deo njene glave smesti u najširi deo vaše karlice. Tada karlični deo bebine glave može skliznuti ispod vaše stidne kosti i u izlasku bebino lice prolazi ispod perineuma (međice) – tkiva koje se nalazi između zadnjeg dela vagine i anusa. Prečnik glave koji treba proći kroz karlicu je otprilike 9.5 cm, a obim je otprilike 27.5 cm. Položaj je obično prednji (occiput anterior), najčešće levo, ali beba može biti okrenuta i u prednjem položaju udesno. Porodjaj je gotovo uvek kraći i lakši ako je beba tako položena.

U kojem položaju je vaša beba

Vrlo lako možete prepoznati kada beba dođe u ispravan položaj za porodjaj, a tada joj možete pomoći da u njemu i ostane. Da biste naučili odrediti u kojem je položaju vaša beba, pitajte lekra da vam pokaže kako to osetiti ili vežbajte tako da sami dodirujete bebu u stomaku.

Ako osećate bebine pokrete, pokušajte odrediti koji se to deo njenog tela kreće. Zapamtite da je glavica na dodir tvrda i zaobljena, dok je guza meka i zaobljena! Možda će vam u početku trebati dosta koncentracije i nagađanja, ali brzo ćete naučiti kako to da radite. Možda će vam biti lakše osetiti bebin položaj ako legnete na leđa ravno ispruženih nogu.

Kada je beba u prednjem položaju, na jednoj strani svog stomaka možete osetiti njena tvrda, glatka i zaobljena leđa, a udarce bebe obično osećate pod svojim rebrima. Vaš će pupak obično biti ispupčen, a do oko pupka čvrst na dodir.

Kada je beba u prednjem položaju, vaš stomak obično izgleda ravniji, mekši je na dodir i na prednjoj strani možete osetiti bebine ruke i noge; beba udara prema napred, u središnji deo vašeg stomaka. Područje oko vašeg pupka može izgledati udubljeno poput tanjira. Moguće je da ćete u kasnoj trudnoći imati bolove u leđima (naravno, mnoge trudnice u tom razdoblju imaju bolna leđa, bez obzira na bebin položaj). Moguće je da ćete takođe imati duge i bolne «pripremne kontrakcije» dok vaša beba pokušava da se okrene kako bi se spustila u karlicu.

Nameštanje bebe u optimalan položaj za porodjaj

Nameštanje bebe u optimalan položaj za porodjaj je teorija koju je razvila babica Jean Sutton. Otkrila je da majčino držanje i kretanje mogu uticati na način na koji beba leži u maternici u zadnjim nedeljama trudnoće. Mnogi teški porodjaji rezultat su pogrešnog položaja bebe pri kojem je bebi teško proći glavom kroz karlicu. Promena bebinog položaja može učiniti porodjaj jednostavnijim i za majku i za dete.
Jane Sutton ističe da se u zadnjih nekoliko decenija drastično povećao procenat djce u zadnjem (posterior) položaju, navodno u skladu s načinom na koji žene koriste svoje telo. Kombinacija sedenja u automobilu ili u udobnim naslonjačima i manjka telesnog rada dovodi do povećanog broja dece u zadnjem položaju. To se može promeniti ako u zadnjim nedeljama trudnoće obratite pažnju na držanje svog tela. Budući da umerena telesna aktivnost i vežbanje ispravnog držanja tela ne može nikome naškoditi, ovu teoriju treba barem razmotriti.!

Priprema za porodjaj

Ako čekate prvu bebu, već od 35. nedelje trudnoće možete početi s vežbama koje pomažu bebi da se lakše spusti u najbolji položaj za porodjaj. Otprilike tada  beba počinje da se spušta u vašu karlicu i to je pravo vreme da joj pomognete da zauzme pravi položaj.

U drugoj ili u kasnijim trudnoćama u maternici ima više prostora i beba se obično kasnije počne spuštati (2-3 nedelje pre porodjaja), a često se ne spusti sve do samog početka porodjaja. Ipak možete već od 35. nedelje trudnoće pokušati vjžbati kako bi joj leđa bila okrenuta prema vašem stomaku.

Ponekad žene nekoliko dana pre porodjaja imaju česte slabije bolove, što može biti jako iscrpljujuće. Ipak, moguće je da osećate bolove zato što se beba pokušava okrenuti iz zadnjeg položaja u prednji. Najbolji način da se nosite s bolovima jest da se čim više odmarate tokom noći, a po danu da ostanete uspravni i aktivni, naginjući se prema napred kada osetite bolove. Ne zaboravite redovno da jedete i pijete kako biste ostali snažni. I ne očajavajte. Priroda postavlja vašu bebu u najbolji položaj za porodjaj.

Kako mogu pomoći bebi da zauzme najbolji položaj za porodjaj

Ako ih  ostavi na miru, žene nagonski znaju kako rađati. Rađanje u bolnicama ponekad znači da je teško napraviti ono što vam telo govori, zato jer u porodilištu nema dovoljno mesta ili zato jer morate da ležate zbog različitih medicinskih postupaka. Pokušajte:

• što duže ostati u uspravnom položaju

• što više izbegavati ležanje na krevetu

• za vreme bolova naginjite se prema napred

• zamolite partnera da vam izmasira leđa

• za vreme trudova njišite karlicu kako biste pomogli bebi da se okrene dok prolazi kroz karlicu

• izbegavajte sedenje na stolici ili krevetu tako da ste leđima nagnuti unatrag (naslonjeni)

• ako se u porodjaju jako iscrpite, lezite na bok jer na taj način omogućavate karlici da se malo proširi i dajete bebi malo više prostora dok se vi odmarate

Šta je zadnji položaj

Položaj occiput posterior ili zadnji položaj nije tako dobar. U tom položaju beba je okrenuta glavom prema dole, ali licem prema vašem stomaku. Majke čije su bebe u tom položaju imaće najverovatnije dug i bolan porođaj jer, da bi se rodila, beba se obično mora okrenuti za 180 stepeni prema majčinim leđima. Beba ne može u potpunosti sagnuti glavicu prema svojim grudima. To znači da se bebe u ovom položaju često ne spuste u karlicu pre početka porodjaja. Činjenica da se ne spuštaju znači da je teže da porodjaj prirodno počne  i da je velika mogućnost da te bebe budu prenešene toj. rodjene nakon termina.
Ovakav je položaj veći problem za prvorotkinje i njihovu decu, nego za žene koje su već rađale. Ako je žena već rađala, obično beba ima više mesta za «manevriranje» pa joj je lakše okrenuti se tokom porodjaja.

Zadnji  položaj može dovesti do sledećeg:

• vodenjak će vam najverojatnije puknuti na početku porodjaja

• osećate bolove u leđima za vreme i između trudova

• porodjaj je sporiji

• možda će bebu trebati poroditi uz pomoć forcepsa (klješta) ili vakuuma

Dodirivanje bebinih kostiju lobanje i vaše kičme može biti vrlo neugodno i možda ćete primetiti da vam je najbolji položaj za rađanje onaj u kojem ste četveronoške. U tom se položaju beba udaljava od kičme, čime se smanjuje bol u leđima.

Kada se vaša beba spusti do dna karlice, trebaće se okrenuti za 180 stepeni kako bi došla u najbolji položaj za rađanje. To može potrajati, a moguće je i da beba odluči uopše i da  se ne okrene! U tom će slučaju biti rođena licem okrenutim prema gore, gledajući prema vama. Moguće je da će biti potrebno korištenje forcepsa ili vakuuma da bi se bebi pomoglo pri izlasku.

Praktični koraci za izbegavanje zadnjeg položaja ili kako pomoći bebi da dođe u prednji položaj

Bebina leđa su najteži do njenog tela. To znači da će leđa prirodno padati prema najnižem delu majčinog stomaka. Dakle, ako je vaš stomak niže od vaših leđa, npr. dok sedite na stolici naginjući se prema napred, tada će bebina leđa «padati» prema vašem stomaku. Ako su vam leđa niža od stomaka, npr. dok ste udobno zavaljeni u fotelji, tada se bebina leđa mogu namestiti bliže vašim leđima.

Izbegavajte položaje koji pomažu bebi da se okrene licem prema vašem stomaku. Najveći krivci za taj položaj su poluležeći položaj u fotelji, sedenje u autu pri kojem se naginjete prema natrag ili bilo koji položaj u kojem su vam kolena viša od nivoa karlice.

 • Najbolji način vežbanja je taj da provodite čim više vremena uspravno sedeći, klečeći ili da ste na dlanovima i kolenima (četveronoške). Kada sedite na stolici, obavezno proverite jesu li vam kolena niža od karlice i trup lagano nagnite prema napred.
 • Gledajte televiziju klečeći na podu, sedeći na jastučićima ili kuhinjskoj stolici. Pokušajte takođe sediti  na kuhinjskoj stolici tako da ste licem okrenuti prema naslonu.
 • Koristite joga položaje dok čitate, gledate televiziju ili se odmarate – npr. položaj u kojem sedite uspravnih leđa, spojenih stopala i kolena raširenih u stranu.
 • Dok ste u kolima, sedite na jastučiću tako da vam je karlica nagnuta napred. Naslon sedišta neka bude uspravan.
 • Ako na poslu pretežno sedite, povremeno ustanite i razgibajte se.
  Ne sedite prekriženih nogu! To smanjuje prostor u prednjem delu vaše karlice, a otvara ga prema leđima. Da bi se pravilno namestila, beba treba puno prostora u prednjem delu vaše karlice.
 • Nemojte podizati stopala! Ležanje s podignutim stopalima olakšava bebi nameštanje u zadnji položaj.
 • Spavajte na boku, a ne na leđima.
 • Sve dok niste sigurni da je beba u ispravnom položaju, izbegavajte duboke čučnjeve jer otvaraju karlicu i ohrabruju bebu da se spusti.
 • Ledjno plivanje smatra se posebno dobrim jer pokretanje nogu pomaže otvaranju karlice i okretanju bebe. Dok plivate prsno preporučava se nošenje naočara za plivanje kako biste mogli plivati u pravilnom položaju pri kojem vaše lice potpuno ili delomično zaranja u vodu. Prsno plivanje pri kojem se izvijate kako biste držale lice izvan vode je uvek štetno za vaš vrat, a pogotovo u trudnoći kada su ligamenti opušteni.
 • Lopta za porodjaj može pomoći bebi da se ispravno namesti, i pre i tokom porodjaja.

Brojne vežbe koje se rade četveronoške takođe mogu pomoći, npr. ljuljanje bokova s jedne na drugu stranu, ili zaobljivanje leđa poput mačke nakon čega sledi spuštanje kičme prema dole.
Kada ležite u krevetu, ne morate brinuti kako bebu dovesti u dobar položaj jer dok ležite vodoravno, beba se ne spušta u karlicu. Tek kada ste uspravni, beba se može spustiti ili u prednji ili u zadnji položaj.

izvor:babycentre.com

 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...