Kako povišen krvni pritisak utiče na trudnoću

0

Povišen krvni pritisak se obično naziva i “tihi ubica” i to ne bez razloga. Otkrivamo vam sve što treba da znate o povišenom krvnom pritisku tokom trudnoće.

 

Kako trudnoća odmiče, gotovo svaki pregled kod ginekologa pored provere kilaže i urina podrazumeva i merenje krvnog pritiska. Iako vam se možda čini da je pritisak nešto o čemu ne treba da brinete, treba da znate da u trudnoći, povišen pritisak može biti veoma opasan.

Povišen pritisak u trudnoći

Kod trudnica se povišen pritisak može manifestovati na tri različita načina.

Hronična hipertenzija. Ovo pogađa sve one trudnice koje su i pre nego su ostale u drugom stanju imale problema sa povišenim pritiskom i zato je velika verovatnoća da će ih mučiti i tokom trudnoće.

Gestacijska hipertenzija. Pomalo nalik vrsti dijabetesa koji zahvata trudnice, ova vrsta povišenog krvnog pritiska pogađa trudnice bez većih komplikacija. Ne postoji jedan određeni uzrok koji ga izaziva, već se samo desi i nestane sam od sebe.

Preeklampsija. Ovo je najteži oblik povišenog krvnog pritiska u trudnoći, a određuju ga povišen pritisak, oticanje i proteini u urinu. Može dovesti do mnoštva koplikacija pa čak i do smrti.

Opasnosti povišenog krvnog pritiska u trudnoći

Najveći problem kod povišenog krvnog pritiska je što on ne izaziva gotovo nikakve simptome sve dok stanje ne postane poprilično ozbiljno. Na svu sreću trudnicama koje redovno odlaze na preglede će često biti meren krvni pritisak, a ukoliko se primete bilo kakve promene, kontrole i mere predostrožnosti će se pojačati.

Uprkos tome, moguće je da se krvni pritisak povisi, a da vi zaista ništa ne primetite. Onoga trenutka kad stanje postane poprilično ozbiljno mogu se pojaviti simptomi poput glavobolje, promene u vidu (tačkice i svetost) kao i iznenadno gojenje.

Povišen krvni pritisak je najopasniji zato što na neki način može da utiče na gotovo sve organe u telu i na kraju krajeva na vašu bebu. Neke od komplikacija koje mogu nastati usled povišenog krvnog pritiska u trudnoći su:

  • Smanjen dotok krvi do posteljice.
  • Odvajanje posteljice.
  • Prevremeni porođaj.
  • Problemi sa srcem i pritiskom, nakon trudnoće.
  • Zatajenje ili oštećenje organa.
  • Krvarenje.
  • Napadi.
  • Smrt.

Preeklampsija

Preeklampsija zahvata između 5 i 8 odsto trudnica i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti beba i trudnica. Obično nastupa tokom 37. nedelje trudnoće i u tom slučaju nema leka osim izazivanja porođaja. Preeklampsija je stanje koje može ugroziti život trudnice i bebe.
S

ve žene koje su pre trudnoće imale povišen pritisak ili su ga razvile tokom trudnoće, ne mora da dobiju preeklampsiju, ali su pod većim rizikom baš kao i trudnice sa visokorizičnom trudnoćom, višestrukom trudnoćom ili žene koje su starije od 35 godine.

http://www.dreamstime.com/stock-images-expectant-woman-doctor-image19673984

Preventiva

Iako se kod stanja poput preeklampsije ne može učiniti ništa po pitanju preventive postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da zaštitite sebe i bebu od komplikacija uzrokovanih povišenim krvnim pritiskom.

Kontrolišite pritsak. Ako planirate trudnoću, kontrolišite krvni pritisak pre nego ostanete u drugom stanju.

Naučite prepoznati znakove. Ako osetite vrtoglavice, bol u gornjem delu stomaka, iznenadno oticanje, glavobolje ili promene u vidu odmah se javite lekaru jer to mogu biti komplikacije usled povišenog pritiska ili rani znakovi preeklampsije.

Aspirin. Ako ste u prethodnim trudnoćama patili od preeklampsije razgovarajte sa lekarom da vam propiše aspirin koji može biti delotvorna preventiva kad je u pitanju preeklampsija.

Komentara
Loading...