KAKO PREPOZNATI MALE BOGINJE: U Evropi se širi zaraza, evo koje simptome daju morbile

0

Od trenutka kontakta sa zaraženim pa do prvih spolja vidljivih simptoma može proći i nekoliko dana!

 

U Italiji je u januaru 2017. godine zabeleženo više od 200 obolelih od malih boginja, u Rumuniji od prošle godine 3 400 slučajeva i 17 sa smrtnim ishodom.

Male boginje šire se direktnim kontaktom, kašljem, kijanjem, a virus ostaje aktivan na površini do dva časa, piše Lepa & Srećna.

Prvi simptomi su visoka temperatura i curenje nosa, kao kod prehlade, ali na unutrašnjoj strani obraza obolelog možete primetiti sitne bele tačkice. Posle nekoliko dana širi se i osip, prvo po licu i vratu, a zatim i drugim delovima tela.

Do ovih vidnih simptoma može da prođe i do 7 dana tokom kojih pacijent i ne znajući širi zarazu. Bolesnici se takođe žale na osetljivost na svetlost, bol u grlu i mišićima.

KAKO SE LEČE MALE BOGINJE:

- Oglasi -

Nevakcinisana mala deca pod najvećim su rizikom od malih boginja!

Od 114.900 smrti pacijenata obolelih od malih boginja u 2014. godini, najviše je bilo mlađih od 5 godina, izveštaj je Svetske zdravstvene organizacije.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim od malih boginja, a niste vakcinisani niti ste preležali male boginje, možete primiti vakcinu u narednih 72 sata kako biste sprečili zarazu. Ona se takođe može sprečiti u roku od 6 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom, dozama imunoglobulina koje vam može dati lekar.

Ako obolite od malih boginja, možete koristiti sredstva za snižavanje temperature i stišavanje bola u mišićima, kao i suplemente vitamina A.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Da li dete može da umre od aspirina: ni temperatura ni grip nisu razlog da dajete detetu aspirin sve do 16. godine! (REJOV SINDROM)

Leka za male boginje nema, ali je važno da pacijent odmara kako bi potpomogao oporavak imuno sistema kao i da uzima mnogo tečnosti – 6 do 8 čaša dnevno.

Postoji opasnost od komplikacija kao što su upala pluća, ecefalitis, proliv. Simptomi se povlače sami, nakon 2 do 3 nedelje, a oboleli treba da bude u karantinu prva četiri dana po izbijanju ospe.

- Advertisement -

Komentara
Loading...