SVE OVO TREBA DA ZNATE : Kako preživeti letnje vrućine sa bebom?

Ako je leto, a vi imate malu bebu i pri tome živite u gradu, niste u zavidnoj situaciji. Još ako je beba tek rođena! U pogledu smeštaja je najbolje pripremiti se unapred.piše. simptomi.rs

Child lying in deckchair

Beba uzrasta do 6 nedelja nema još razvijen centar za termoregulaciju, pa može na vrućini da se pregreje. Postarajte se da bude smeštena u prostoriji sa dobrom izolacijom od sunca.

ŠTA JE VAŽNO DA ZNATE : Deca na suncu – igra i oprez

Da li se klima uredaj u bebinoj sobi preporučuje ili ne?

Dobro je da je stan klimatizovan i da temperatuira u njemu ne prelazi 28° C, ali se nikako ne preporučuje da klima-uređaj bude uključen u sobi dok u njoj boravi beba, jer će se ona sigurno prehladiti.

Da li beba leti treba da pije vodu?

Ako samo sisa, ne mora, ali nije zabranjeno. Ukoliko želi može ponekad da popije malo vode između podoja. Međutim, ako je beba na veštačkoj ishrani, treba da pije vodu dva puta dnevno.

U toku putovanja uvek treba da spremite vodu za bebu. Ako menjate mesto boravka, bolje je da beba tamo pije flaširanu vodu. Ukoliko pije vodovodsku vodu, obavezno je prokuvavajte, bez obzira na bebin uzrast

Šta obući bebi tokom velikih vrućina

- Oglasi -

Kako zaštititi bebu od štetnog dejstva sunčevih zraka?

Jedina korist od sunčevih zraka je stvaranje vitamina D u koži. Bebina koža je nežna i tanka, pa joj sunce više škodi nego što koristi.

UV zračenje je veoma štetno, pa bebu treba dobro zaštititi: krema sa zaštitnim faktorom (UVA i UVB) minimum 50 se nanosi na čitavu površinu kože, i to pola sata pre izlaska napolje. Svaka dva sata se ponovo maže, naročito posle kupanja.

Opekotine od sunca su retke kod beba – jer one još ne hodaju, a roditelji ih čuvaju od sunčevih zraka. Ipak, nije na odmet imati pri ruci Jekoderm ili neki drugi preparat protiv opekotina.

APEL RODITELJIMA : Tri bebe izgubile život zbog nepravilne upotrebe opreme

Ne zaboravite šeširić – sve vreme boravka napolju, čak i u vodi. On štiti glavu od pregrevanja, kao i oči od UV zračenja, ukoliko beba ne trpi naočare za sunce. One su bolja zaštita za oči, ali treba da budu kvalitetne i primerene uzrastu.

Da li bebi prija more?36255_20110427_public_shutterstock__Di002934648_if

Boravak na moru može biti veliko uživanje za bebu. ali. nažalost, može i da vam presedne. Ono zbog čega odrasli i starija deca idu na more (sunce, pesak, morska voda), bebi baš i ne prija.

Mala deca se vode na peščane plaže, ali tamo su velike gužve – i u plićaku, i u pesku. Deca prilikom kupanja progutaju pozamašnu količinu zagađene vode i, skoro po pravilu, nakon par dana imaju stomačne tegobe, uz povišenu temperaturu. Isto može da snađe i bebe ako se kupaju u takvoj vodi u svom bazenčiću. Kako se more samoprečišćava, a naročito noću – kada nema kupača najbolje je da se beba brčka ujutru, dok još nije gužva.

Nakon svakog brčkanja u morskoj vodi, nežnu bebinu kožu treba isprati od soli. Između 10 i 16 časova odojče starije od 6 meseci treba povući u hladu zbog jakog sunca, a mlađe tokom celog dana. Vodite računa o dužini boravka bebe u vodi jer morska površina propušta 70-80% sunčeve svetlosti do dubine od dva metra, a ostatak reflektuje, što doprinosi pojačanom dejstvu UV zraka na kožu!

Vodite računa da se beba ne udavi u vodi. Dovoljna je dubina vode od 10 cm da se beba, koja se prevrne, udavi! Nikada nemojte dete prisiljavati da uđe u vodu ako je se plaši. Ne morate ni svaki dan na plažu. Maloj deci je potrebno vreme za prilagođavanje, a u mestu boravka treba imitirati dnevni ritam na koji su navikla kod kuće.sunny

 

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)