Kako preživeti prvu godinu braka?

Brak je divan i u njemu može teći med i mleko, ali samo ako ima puno, puno ljubavi, kompromisa, tolerancije i dogovora. Sledite naše savete, kako biste što bolje “zaplivale” u bračnim vodama, bar dok se ne uhodate!

- Oglasi -

True-Love-with-a-Happy-Marriage
 Svi smo čuli da je najteže preživeti prvu godinu braka. To je zaista tačno, čak iako ste živeli zajedno pre nego sto ste se venčali brak je duboka i složena obaveza koja ne može da se poredi sa bilo kojom drugom vezom. Neophodan je rad, posvećenost, ali pre svega velika ljubav. Evo nekoliko korisnih saveta kako da pregurate prvu godinu braka.

Faza medenog meseca

Period veridbe i venčanja je uvek uzbuljiv jer je nov i avanturistički. To je neverovatno putovanje, naročito tokom organizovanja venčanja, same ceremonije i na kraju provođenja romantičnog medenog meseca. Međutim, kada se završi faza medenog meseca i nastupi stvaran život, nekim parovima može biti teško da se izbore sa tim jer uzbuđenje izbledi. Umesto da se osećate nervozno, jedan od saveta kako preživeti prvu godinu braka jeste da se radujete svim novim avanturama koje ćete zajedno proživljavati do kraja života.

“Njegov” ili “njen” novac

Ovo je verovatno diskutabilna tema, ali postojanje odvojenih bankovnih računa može da izazove posesivnost i takmičarski stav o tome koji je novac čiji i čija plata plaća račune, što može biti destruktivno za brak. Finansije su najveći razlog svađa u braku i razvoda. Da bi se to izbeglo, najbolje je spojiti finansije. Na kraju krajeva, u braku ste jedna zajednica, zašto onda odvajati nešto što je veliki deo vaših života?

Držite se budžeta

Ovo je još jedan finansijski savet – odredite budžet i držite ga se. Koliki god da je vaš prihod, uvek je od ključnog značaja da znate koliki su vaši bruto i neto prihodi, kao i kako vaš novac treba da bude potrošen svakog meseca. Računi, namirnice i ostali troškovi treba da budu sređeni pre nego što se venčate da bi se izbegle muke, glavobolja i sukobi.

Džeparac za lični trošak

Ovde je “njegov” i “njen” novac prikladan! Svaki od supružnika treba da ima lični “džeparac” za trošenje svakog meseca, na koji partner ne sme da ima zamerku. Na taj način, možete da idete u kupovinu ili na ručak sa drugaricama, a da tačno znate iz kog budžeta to dolazi – ličnog.

Poštovanje tokom rasprave

Prva godina braka je puna strasti, što znači da ima dosta momenata ljubavi ali i onih koji vode besu i frustraciji. To je skroz normalno! Dakle, kada se nađete u sred svađe, umesto izbacivanja onoga što vam se mota po glavi, pokušajte duboko da udahnete i smireno i sa poštovanjem kažete kako se osećate. Bićete iznenađeni koliko brzo argument nestaje kada se reaguje sa ljubavlju i poštovanjem.

Kompromis

Kompromis je ključna komponenta u svim ovim oblastima i njegova osnova je ljubav koju gajite prema supružniku. Na kraju krajeva želite da budu srećni jer vam je veoma stalo do njih. Zato se naviknite na kompromise. Ako vam se kuća sviđa na određeni način, a vaš supružnik nije baš veliki čistunac, razumite ga, dajte mu nekoliko obaveza u kući i neka ostane na tome.

Ne opterećujte se malim stvarima

Ovo ne može dovoljno da se naglasi. Veoma je važno da svoje bitke bijete mudro. Male nepreciznosti koje vaš muž poseduje, mogu vam trenutno biti iritirajuće, ali vremenom možete naučiti da volite te sitne iritirajuće stvari. Zanemarite male stvari, jer na duže staze nisu ni bitne. Sve što je važno jeste veza koju delite i koliko je duboka.

Brak je neverovatan i u isto vreme pun izazova. Uvek će biti uspona i padova i kompromisa na putu, ali svaka godina ispunjena iskustvom će vas samo učvrstiti kao par.

Izvor: b92.net

Komentara
Loading...