Kako pripremiti dete za prvi odlazak kod zubara

Budite iskreni i strpljivi, recite mališanu zašto je poseta zubaru važna, ali ga nemojte lagati da “sigurno ne boli ništa”.

pranje-zuba

Većina ljudi se boji odlaska kod stomatologa, no to je nužan deo brige o sopstvenom telu. Prvi odlazak deteta na pregled kod zubara uglavnom je i ključan za stvaranje dobrog odnosa između njih dvoje.

Najbolje vreme za prvi pregled

Izuzetno je važno da prvi pregled vašeg deteta kod zubara bude već u dobi od godine dana, a u svakom slučaju dok dete ima sve zdrave zube. Dakle, važna je dobra priprema kako deteta, tako i stomatologa kojeg ste odabrali za mališana.

Obavestite stomatologa da ćete dovesti bebu na prvi pregled koji će biti samo upoznavanje s njim i svom opremom koja se nalazi u ordinaciji.

Moguće je dati stomatologu neke informacije o detetu (na primer, koju igračku najviše voli, ima li kućnog ljubimca, ide li u vrtić) kako bi se dete što ugodnije osećalo.

Nemojte lagati da neće boleti

Ako se vi bojite zubara, nemojte svoje strahove da iznosite pred decom budući da oni uče po modelu i uglavnom se ponašaju poput svojih roditelja.

Iako često roditelji kažu detetu da popravljanje zuba ne boli, a sve kako bi dete ubedili da ode kod zubara, to nije poželjno reći, jer u velikom broju slučajeva jednostavno nije istina.

Takođe, deo pripreme može biti simbolička igra u kojoj ćete s detetom glumiti odlazak zubaru i popravljanje zuba. Na taj način dete pripremate na ono što će se kod zubara događati.

Ništa na silu

Treći deo pripreme se odnosi na samu posetu zubaru. Posetu dogovorite kada je dete najodmornije i najspremnije za saradnju.

Izuzetno je važno da dete ne silite na bilo koju radnju nego da budite strpljivi i da ga sledite. Bilo bi dobro da prvo vi sednete u stolicu i obavite pregled ili neki manji zahvat, a zatim ponudite detetu da sedne. Ako ne želi, pitajte ga da sedne s vama. Ukoliko uopšte ne želi da sedne, nemojte ga siliti. Uvek postoji sledeći put.

Učinite pregled zabavnim

Takođe, taj prvi put možete zabeležiti svojim fotoaparatom i napraviti slikovnicu poseta zubaru, koju onda vaše dete može kod kuće listati ili pokazati svojim prijateljima, što će mu pomoću u svladavanju strahova.

 izvor:kucnilekar.com

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...