Kako pušenje tokom trudnoće utiče na nerodjenu bebu

Neverovatne slike fetusa koji se zbog cigareta slabije razvija
 novo_istrazivanje_pogledajte_kako_pusenje_u_trudnoci_utice_na_bebu
Slike sa ultrazvuka pokazuju kako bebe majki koje puše tokom trudnoće dodiruju svoja usta i lice mnogo više nego bebe majki koje ne puše.Eksperti kažu kako pušenje tokom trudnoće utiče na sporiji razvoj nervnog sistema kod bebe.Doktori zahtevaju od svih trudnica da ostave pušenje, jer time mogu da izazovu i prevremeni porodjaj,

a i probleme sa respiratornim organima, pa čak i smrt.Nova istrazivanja mogu da prikazu uticaj pušenja na bebe u materici. Doktorka Nadja Reissland, koristila je 4-D ultrazvuk da bi pokazala neke slike i zabeležila hiljade sićusnih pokreta u materici.Posmatrala je 20 žena od kojih 4 puše u proseku 14 cigareta dnevno.Posle njenog istraživanja, u 24. 28. 32. i 36. nedelji otkrila je da bebe majki pušaca imaju mnogo više pokreta ustima i dodirivanja po licu od onih beba čije majke ne puše.

Fetusi normalno pomeraju usta i dodiruju se , ali u manjoj meri, dok je kod ovih od pušaca to dosta više izraženo. Na sreću sve bebe iz njenog istraživanja su rodjene zdrave i imale su normalnu dužinu i težinu. Ali rizik od gore pomenutih problema postoji i visok je. Zato ne treba rizikovati, treba misliti na bebe. I ova doktorka redovno savetuje mame da ostave pušenje tokom trudnoće. Ona kaze:”Zaista sam zahvalna svim mamama koje su pristale da učestvuju u mom istraživanju i nadam seda će me ubuduće pođlusati.”
Mi smo vam preveli video da vam olakšamo a vi sada pogledajte !!

Komentara
Loading...