Kako se prati rast bebe kod mame u stomaku ?

Razvoju krupnog ploda pogoduju i neke karakteristike placente. Veća posteljica, koja postane deblja od pet centimetara, omogućava intenzivnu razmenu materija i intenzivniji razvoj ploda. Položaj posteljice na zadnjem zidu materice takođe rezultira intenzivnijim snabdevanjem krvlju i većim rastom deteta. Nekontrolisano produženo uzimanje lekova ili nekih preparata koji poboljšavaju cirkulaciju krvi između materice i placente, takođe pogoduje rastu ploda i razvoju krupnog deteta.

Težina trudnice
Moguće je pretpostaviti da će dete biti krupno ako se telesna masa trudnice povećava nedeljno više od 500 grama, i ako tokom cele trudnoće žena dobije više od 15 kilograma, a da pritom ne postoje simptomi EPH gestoze (oticanje, belančevine u mokraći, povišen krvni pritisak).

Ultrazvučni pregled
Ultrazvuk daje najtačnije podatke o detetovoj veličini. Kod krupnih beba, pokazatelji dimenzija obično prikazuju stanje kao da je beba dve nedelje starija u odnosu na prosek za određeno razdoblje trudnoće.

- Oglasi -

Kontrolisanje težine ploda
Ginekolog pri svakom pregledu trudnice meri visinu fundusa materice (gornji rub) i obim stomaka. Kod žena sa krupnim plodom, već od 24. nedelje – prekoračenje visine fundusa materice i obima stomaka obično iznosi 3 do 3,5 centimetra i više u odnosu na prosek. Na krupan plod upućuje i obim stomaka veći od 100 centimetara i visina fundusa materice veća od 42 centimetra.

Odnos dužine bedrene kosti i obima stomaka
To je takođe jedan od glavnih pokazatelja da li trudnica nosi krupno dete.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...