Kako se pripremiti za amniocentezu i koliko dugo traje

Šta se dešava neposredno pre amniocenteze?
amniocenteza

- Oglasi -

Neposredno pre procedure manji deo stomaka se čisti antiseptikom radi denzifekcije. Takođe, moguće da ćete dobiti lokalni anestetik ili tabletu za smirenje da biste bili opušteni tokom procedure.

Da li ova metoda boli?

Fizički procedura nije bolna, ali trudnice često osećaju veliki psihički pritisak

Trudnica obično oseća psihički pritisak ili strah zbog ove procedure, pa je obavezno potrebno obaviti detaljne razgovore sa lekarima , kako bi se objasnio sam postupak procedure.

Kako izgleda sam postupak amniocenteze?

Lekar na ultrazvuku prvo locira poziciju posteljice i fetusa i na osnovu toga zna gde treba da unese tanku šuplju iglu kroz stomak i matericu, sve do posteljice, tačnije plodove vode koja se izvlači.

Potrebno je oko 20 dl tečnosti koja sadrži ćelije fetusa i koja se dalje šalje u laboratoriju na analize. Nakon vađenja plodove vode lekar prati stanje preko ultrazvuka, prati da li imate kontrakcije i sluša otkucaje srca bebe.

Koliko dugo traje ova procedura?

Za ovu proceduru potrebno je oko 45 minuta, iako vađenje plodove vode traje svega 5 minuta. Ostatak vremena vas sestra priprema za proceduru, a veći deo lekar preko ultrazvuka posmatra i prati poziciju i stanje bebe pre, u toku i nakon procedure.

Koliko dugo treba da mirujem nakon amniocenteze?

Nakon procedure obavezno je 72 sata strogog mirovanja. Takođe, prepisuje se terapija protiv kontrakcija, eventualno lekovi za smirenje, a preporučuje se konzumiranje što više tečnosti.

Kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon amniocenteze?

Veoma je važno da minimum dve nedelje izbegavate bilo kakav fizički napor. Izbegavajte vežbanje, podizanje tereta i seksualne odnose.

 

Komentara
Loading...