Kako se razvijaju bebina čula dok je još kod mame u stomaku

0

Divan tekst a vi saznajte sve o vašoj bebicu dok je još ispod vašeg srca 

fetus

Kako se razvija čulo dodira kod bebe dok je u stomaku?

Čulo dodira razvija se osmoj nedelji prvog trimestra. Osetljivost na dodir prvo se javlja na obrazima, potom se vrlo brzo osetljivost kože proširuje na područje oko genitalija (10. nedelja), dlanova (11. nedelja) i tabana (12. nedelja). U tom periodu trudnoće tokom ultrazvučnog pregleda možete primetiti kako beba sisa palac ili dodiruje druge delove tela.

Tokom 17. nedelje razvija se osetljivost na dodir abdomena, a do 32. nedelje svi delovi tela bebe u stomaku osetljivi su na vruće, hladno, pritisak i bol.

Koje ukuse beba prepoznaje dok je u stomaku?

Čulo ukusa kod bebe u stomaku delom je razvijeno već u 15. nedelji trudnoće. Istraživanja potvrđuju da u tom periodu beba u stomaku razlikuje ukus plodove vode, u zavisnosti od majčine ishrane (na primer ukus crnog ili belog luka).
Da li beba oseti mirise dok je u stomaku?
Nos se razvija između 11. i 15. nedelje. Dok je u stomaku beba oseti miris plodove vode, koji zavisi od majčine ishrane. U plodovoj vodi otkriveno je preko 120 različitih mirisa koje beba udiše.

Da li beba čuje dok je u stomaku?

Sluh počinje da se razvija u osmoj nedelji trudnoće. Već u 18. nedelji formira se unutrašnje uvo i nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni tako da vaša beba čuje otkucaje vašeg srca.

- Oglasi -

Oko 25. nedelje beba može da čuje spoljašnje glasove koji su malo prigušeni, a do 27. nedelje razaznaje glasove.

Da li beba vidi dok je u stomaku?

Čulo vida se poslednje razvija i očni kapci su zatvoreni do 26. nedelje. U tom periodu mrežnjača se u potpunosti razvije i tokom 26. nedelje beba otvara oči i trepće.

Međutim, čak i dok su kapci zatvoreni, do mrežnjače bebinog oka može doći neškodljiva, mala količina svetlosti kroz majčinu kožu ukoliko se ona nalazi na suncu ili jakom osvetljenju.

Istraživanja pokazuju da blizanci bez problema vide jedno drugo dok su u stomaku.

tekst nam je poslala mama Marija ( izvor joj je nepoznat . ) 

PODELITE DALJE :* HVALA

Pročitajte još i ove zanimljivosti :*

- Advertisement -

Komentara
Loading...