Kako se vaši organi menjaju tokom trudnoće?

0

Organski sistemi koji su najviše podložni promenama tokom trudnoće su:

– Kardiovaskularni sistem
– Bubrezi
– Respiratorni sistem
– Digestivni sistem
– Jetra

Kardiovaskularni sistem
Volumen krvi se dramatično povećava od 6. do 8. nedelje trudnoće, a svoj maksimum dostiže od 32. do 34. nedelje trudnoće. Volumen plazme se povećava za 40 do 50%, a masa eritrocita za 20 do 30%. Dolazi do manjka koncentracije hemoglobina, zbog čega je ključno povećati unos gvožđa i folne kiseline kako bi se nivo hemoglobina vratila u normalu (12g / dl). Srce menja svoj položaj i veličinu. Povećavaju se obe komore, dijafragma se pomera gore i uzrokuje pomeranje srca ulevo i napred.

Kako se menjaju hormoni u prvom satu posle trudnoće

Krvni pritisak se, ako je u pitanju potpuno zdrava trudnoća, nikada ne povećava. Zapravo, trudnice će češće osetiti lagani pad dijastolnog krvnog pritiska.

Bubrezi
Bubrezi prolaze kroz najznačajnije anatomske promene. Celokupni gornji mokraćni sistem se povećava, a glavni uzročnik je opstrukcija uretre na samom početku karlice do proširenja materice. Rast gornjeg mokraćnog sistema je uzrokovan i povećanjem nivoa progesterona. Ove anatomske promene mogu trajati i do 6 nedelja nakon porođaja.

- Oglasi -

Ženski mozak se menja nakon rodjenja bebice 🙂 evo i kako

Respiratorni sistem
Hormonalne promene uzrokuju oticanje zidova respiratornog sistema. Može doći do hronične zacepljenosti nosa, promene glasa i infekcija gornjeg respiratornog sistema. Podizanje dijafragme za oko 4 centimetra uzrokuje smanjenje kapaciteta pluća. Potreba za kiseonikom se konstantno povećava, barem za 20%. Tokom porođaja se potreba za kiseonikom može povećati za čak 60%.

Sistem za varenje
Povećanje materice može uzrokovati lagano pomeranje želudca i slepog creva. Želudac zauzima vertikalni položaj, umesto vodoravni. To može uzrokovati vraćanje želudačnog sadržaja u gornji deo digestivnog sistema.

Jetra
Tokom trudnoće dolazi do fizioloških promena jetre. Smanjuje se ukupna nivo proteina, naročito albumin. Nivo alkalnih fosfata se takođe povećava, i to za 2 do 4 puta.

Čudo rađanja: Evo kako se mamino telo menja da bi beba došla na svet! (VIDEO)

izvor. CENTARZDRAVLJA, T.K.

- Advertisement -

Komentara
Loading...