Kako smanjiti povišen ESTROGEN kod ŽENA (VIDEO)

0

Šta to uzrokuje povišen estrogen kod žena?

Njegovo ime nam je svima poznato, ali o njegovom značaju i ulozi znamo tek ponešto.Estrogen hormon prirodno se luči u telu.

Saznajte čemu služi ovaj hormon, do kada se luči, kako utiče na zdravlje, kako se podstiče ili smanjuje njegovo lučenje? Šta raditi ako imamo višak estrogena, koju hranu konzumirati.  To su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti u tekstu.

Zato se udobno smestite i otkrijte sve o ovom ženskom polnom hormonu.

ŠTA JE HORMON ESTROGEN?

Estrogen je ustvari skup hormona koji čine estradiol, najpoznatiji i najrasprostranjeniji hormon, zatim estriol i estron. To je jedan od dva primarna ženska polna hormona.

Od perioda puberteta jajnici luče estrogen i progesteron.

Estrogen luče jajnici pod kontrolom hormona FSH naročito u prvom delu ciklusa. Luče ga i nadbubrežne žlezde, mlečne žlezde a stvara se i u masnom tkivu. Nivo estrogena varira tokom ciklusa, povećava se tokom folikularne faze, najpre sporo, a onda sve brže.

Povišen estrogen kod žena prirodno dostiže najviši nivo 2 dana pre ovulacije. Tada utiče na podizanje nivoa hormona LH.

 

EVO KAKO ĆETE LAKO I NAJBRŽIM PUTEM SMANJITI POVIŠEN ESTROGEN U TELU!

Ovaj hormom višestruko utiče na telo. Odgovoran je za polni razvoj žena, za formiranje polnih karakteristika, razvoj mlečnih žlezda i za menstrualni ciklus. Zatim zajedno sa progesteronom hormon estrogen utiče na kvalitet cervikalne sluzi. Ona je neophodna za oplodnju i predstavlja savršenu sredinu za život spermatozoida.

Utiče na seksualnu želju i ukupni polni život žene.

ESTROGEN I PROGESTERON

Kakva je funkcija progesterona? Komplementarna delovanju estrogena. Luči ga žuto telo jajnika, nakon ovulacije. Njegovo lučenje zavisi od menstrualnog ciklusa, podstaknuto je hormonom LH i dominira drugim delom ciklusa.

Progesteron priprema sluznicu materice za oplođenu jajnu ćeliju. Tokom trudnoće placenta ga takođe stvara, pa je on 10 puta veći nego inače.

Pored toga progesteron utiče na :

Ostale prednosti progesterona:

 • Ima antidepresivno i umirujuče dejstvo,
 • reguliše rad štitne žlezde,
 • zaslužan je za pretvaranje masti u energiju,
 • jača imuni sistem…

KAKAV JE UTICAJ ESTROGENA NA OPŠTE ZDRAVLJE

Pored uticaja na reproduktivno zdravlje hormon estrogen ima važnu ulogu i za druge vitalne funkcije. Navešćemo neke od njih:

 • Regeneriše kosti i utiče na smanjenje efekata osteoporoze.
 • Deluje na mozak i na mentalno zdravlje žene.
 • Popravlja raspoloženje. Predmenstrualni simptom je dobar pokazatelj: naime posle ovulacije neke žene su podložne promeni raspoloženja, napadima nezadovoljstva i tuge, što se dovodi u vezu sa padom estrogena u tom periodu.
 • Doprinosi zdravlju i lepoti kože, čini je mekom, glatkom i elastičnom. U menopauzi, kad je smanjnjeno lučenje ovog hormona koža gubi na čvrstini i postaje dehidrirana.
 • Važan je i za dobro funkcionisanaje kardiovaskularnog sistema.
 • U menopauzi kada jajnici prestaju da budu aktivni i prestaje lučenje estrogena,  često dolazi do hormonskog disbalansa, vaginalne suvoće, smanjenja libida. Ovi simptomi mogu biti trenutni, a ponekad se zadrže dosta dugo.
 • S druge strane povišen estrogen kod žena povećava rizik od raka dojke i materice.

POVIŠEN ESTROGEN KOD ŽENA UZROCI

Višak estrogena može biti uzrok mnogih nevolja i problema sa zdravljem. Određene okolnosti favorizuju povećanje ovog polnog hormona u organizmu žene.

Najčešće je u pitanju:

Za povišen estrogen kod žena velik je broj uzročnika. Gore navedenoj listi treba dodati i supstance koje se masovno koriste u savremenom društvu. Sve one narušavaju hormonski status.

Tu spadaju :

 • Neki lekovi poput antibiotika, antidepresiva…
 • Pesticidi,
 • Plastika,
 • Hormoni koji se daju životinjama,
 • Zagađivači životne sredine.

Često možemo pročitati na forumima je da žene imaju višak estrogena manjak progesterona. To može stvoriti vrlo neprijatne simptome i probleme sa zdravljem. Stoga svaki hormonski disbalans treba ozbiljno shvatiti  i predano se baviti njegovim uzrocima i lečenjem.

POVIŠEN ESTROGEN SIMPTOMI

- Oglasi -

Višak estrogena kod žena najčešće daje sledeće simptome:

 1. Usporavanje metabolizma. Za posledicu ima povećanje telesne težine, posebno u predelu stomaka i bokova.

Debljanje je jedan od najzastupljenijih simptoma povišenog estrogena. Promene u hormonskom statusu, naročito promene nivoa estrogena imaju značajnu ulogu u dobijanju na težini. Estrogen hormon utiče na kontrolu telesne mase.

Rešenje je u promeni načina ishrane:

 • Eliminišite hranu koja povećava masnoću (krompir, žitarice, slatkiše, ugljene hidrate).
 • Uvedite voće i povrće u svakodnevni meni.

2. Neuobičajeni bolovi u dojkama i povišen estrogen

Dojke postaju posebno osetljive i bolne kada je estrogen povišen. Takvo stanje može postati hronično. Nutricionisti savetuju da u ishranu uvedete:

Saznajte zašto su dojke bolne pred menstruaciju

 1. Miomi na materici

U određenim slučajevima povišen estrogen kod žena dovodi do pojave mioma na materici. To svakako nije jedini uzrok. Miomi su benigne promene u tkivu i u mišićima materice. Na sreću nisu kancerogene ali mogu izazvati krvarenje i bolove, sprečeti trudnoću. U određenim slučajevima pripremaju teren za pojavu kancera.

 1. Umor, glavobolje i promena raspoloženja

Višak estrogena izaziva umor i bolove u glavi koji su često praćeni bolovima u mišićima i zglobovima.

Ponekad su glavobolje vrlo jakog inteziteta poput migrena. Umor i glavobolje narušavaju svakodnevni ritam života, utiču na promenu raspoloženja i mogu odvesti u  depresiju.

OSTALI SIMPTOMI ZA VISOK ESTROGEN

 1. Neredovne menstruacije
 2. Napadi gladi
 3. Fibrocistične grudvice u grudima
 4. Poremećaj sna

Povišen estrogen kod žena može uzrokovati čitav niz zdravstvenih problema. Podložnije su pojavi cista, polipa i endometrioznih promena na reproduktivnim organima, kao i pojavi malignih oboljenja. U ovim situacijima važnu ulogu igra i genetika, ali genetska predispozicija treba da ima okidač za razvoj bolesti. Tu na scenu stupa hormon estrogen.

U poslednjoj deceniji razna istraživanja potvrđuju da višak estrogena doprinosi pojavi i razvoju navedenih bolesti.

Saznajte kako vam to femisan kapi mogu regulisati rad hormona

Hrana koja blokira estrogen

Hrana ima veliku ulogu u hormonskoj ravnoteži. Za povišeni estrogen je važno ispitati jesu li funkcije jetre i organa za varenje optimalne.

Jetra je odgovorna za razgradnju estrogena, a organi za varanje za eliminaciju razgrađenog hormona. U namirnice  koje pospešuju ovaj proces ubrajamo:

 • Zeleni čaj,
 • Zelene biljke (spanać, blitva, zelje, koren maslačka, rukola, kelj…)
 • Kupusaste biljke (brokoli, kupus, kineski kupus, prokelj…)
 • Beli i crni luk.
 • Namirnice bogate vlaknima.
 • Semenke bundeve, suncokreta, bobice, lan.

Zelene i kupusaste biljke sadrže cink koji stimuliše lučenje testosterona i smanjuje količinu estrogena.

Ako imate povišen estrogen uvedite u ishranu brokoli. Umesto kuvanja na pari, barenja itd, savetujemo vam da ga jedete sirovog .

Ako organizam stvara višak estrogena, fitoestrogeni iz  biljaka koje smo nabrojali mogu da ublaže negativne efekte. Oni pomažu i u slučaju manjka estrogena mogu delimično  da nadomeste ovaj hormon.

POBEDITE VIŠAK ESTROGENA VOĆEM

Jedite voće da smanjite nivo ovog hormona. Ovo su naše preporuke da na prirodan način smanjite i eliminišete višak estrogena:

 • Agrumi – sadrže limunin D koji stimuliše eliminaciju estrogena preko jetre. Bogati vitaminom C, agrumi smanjuju nivo kortizola, hormona stresa. Ovo smanjenje pospešuje dejstvo testosterona.
 • Mangostin (garcinia mangostana ), ovo egzotično voće smanjuje nivo estrogena efikasnije od letrozola, sintetičkog blokatora, koji često koriste bodibilderi.
 • Crno grožđe – bogato polifenolima koji deluju na povišeni ženski polni hormon.
 • Jagode, maline i dudinje su odlično rešenje za povišen estrogen.
 • Nar (konzumirajte u bilo kom obliku – svež, kao sok…)

Jedite organsko meso

Meso od životinja sa organskih farmi podiže nivo testosterona. Takvo meso sadrži malo holesterola, malo zasićenih masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline. Treba da ga jedu osobe koje imaju povišen estrogen.

Meso iz industrijske proizvodnje sadrži dosta estragona, antibiotika i drugih lekova. Ono nije poželjno u ishrani.

Foto Pexels
Autor/Izvor Dijetamesecevemene

- Advertisement -

Komentara
Loading...