Kako smršati posle porođaja? 4 koraka koje možete preduzeti (VIDEO)

0

Posle porođaja, mnoge žene se suočavaju sa promenama u telesnoj težini i oblikovanju tela.

To je potpuno normalno i treba da se očekuje nakon trudnoće, budući da trudnoća utiče na hormonsku ravnotežu i strukturu tela.

Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste pomogli sebi da se vratite u formu posle porođaja:

  1. Dajte sebi dovoljno vremena da se oporavite: Prije nego što počnete sa bilo kakvom vrstom fizičke aktivnosti, potrebno je da se oporavite od porođaja i da se telo vrati u normalno stanje. To može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, pa je važno da se pridržavate preporuka svog lekara i da se ne opterećujete prevelikim naporom pre nego što ste spremni.
  2. Unesite dovoljno hranljivih sastojaka u ishranu: Kada dojite, važno je da unosite dovoljno hranljivih sastojaka kako biste zadovoljili potrebe vašeg tela i bebe. To podrazumeva unos dovoljno proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti i vitamina i minerala. Birajte hranu bogatu proteinima, kao što su meso, riba, jaja, mlečni proizvodi i soja, kao i povrće, voće, integralni žitarice i zdrave masti, poput avokada, oraha i semena.
  3. Vodite računa o svom unosu kalorija: Dok dojite, vaše telo treba više kalorija nego inače kako bi proizvelo dovoljno mleka. Međutim, kada se vaše telo vrati u normalno stanje, možda ćete želeti da smanjite unos kalorija kako biste se vratili u prethodnu težinu. To se može postići tako što ćete jesti manje porcije i birati zdravije opcije.
  4. Budite fizički aktivni: Fizička aktivnost je ključna za gubitak težine i održavanje zdravog tela. Ako ste spremni, možete početi sa laganim vežbama, poput šetnje ili plivanja, i postepeno povečavajte.

- Oglasi -

 

Postoje neke vežbe koje mogu biti korisne za pomoć u oporavku i vraćanju snage i tonusa tela.

 1. Koračanje: Šetnja je lagan način da se krene sa vežbanjem i da se održava zdrava težina. Možete početi sa kraćim šetnjama i postepeno ih produžavati kako se osećate spremnijim.
 2. Plivanje: Plivanje je odlična vežba za održavanje kardiovaskularnog zdravlja i jačanje mišića, a takođe je laka na kostima i zglobovima.
 3. Pilates ili joge: Pilates i joge su odlične vežbe za jačanje trbušnog i leđnog mišića i za poboljšanje fleksibilnosti.
 4. Trening snage: Trening snage je odličan način da se poveća mišićna masa i da se održi zdrava težina. Možete početi sa laganim utezima i postepeno ih povećavati kako se osećate spremnijim.

Ukoliko ste u dojenju, važno je da se pridržavate preporuka svog lekara i da se ne opterećujete prevelikim naporom.

Ako imate neke zdravstvene probleme ili imate bilo kakva pitanja o vežbanju posle porođaja, obratite se svom lekaru za savet.

Foto Pixabay

- Advertisement -

Komentara
Loading...