Kako štitna žlezda utiče na PLODNOST !

0

Ako imate problema sa začećem ili ste doživeli  spontane pobačaje, stručnjaci preporučuju da se posavetujete sa lekarom i tražite pregled štitnjače jer poremećaji u radu štitne žlezde mogu uzrokovati probleme sa začećem.

Štitna žlezda je u obliku leptira koja se nalazi na prednjoj strani vrata. Ona oslobađa hormone koji cirkulišu rad metabolizma, srca, krvni pritisak, rast, razvoj i razinu telesne temperature.

Štitna žlezda proizvodi niz hormona, a najvažniji je tiroksin (T4) koji deluje na metabolizam

- Oglasi -

Štitna žlezda je žlezda u vratu. Verovatno ni ne znate da je tamo. Ali ako ona ne radi svoj posao pravilno, možda nećete biti u mogućnosti da ostanete u drugom stanju ili da imate zdravu trudnoću.

Štitna žlezda proizvodi niz hormona, a najvažniji je tiroksin (T4) koji deluje na metabolizam. Kako se T4 sve više proizvodi, gotovo svaka ćelija u telu povećava brzinu kojom obavlja svoj posao, uključujući i srce koje kuca brže pod uticajem T4. Nasuprot tome, kada pada nivo T4, metabolizam se usporava. U idealnom slučaju, telo održava savršen nivo T4 hormona, i savršenu brzinu metabolizma.

Problemi u radu štitne žlezde mogu delovati na menstrualni ciklus, a preniska razina hormona štitne žlezde može uzrokovati izostanak ovulacije, piše Centar zdravlja .

Veliki broj žena zapravo ni ne primjećuje probleme s radom štitne žlezde.

Najčešći simptomi su umor, neprestana hladnoća, suva i lomljiva kosa i prekomerno neobjašnjivo debljanje, kao i neobjašnjivo prekomerno mršavljenje.

Nekoliko istraživanje je pokazalo da su problemi sa zdravljem štitne žlezde direktno povezani s problemima sa začećem.

Stručnjaci ističu da se u velikom broju slučajeva problemi sa začećem uspešno izleče nakon početka uzimanja lekova za regulaciju rada štitne žlezde.

Čak i blage poteškoće u radu štitne žlezde mogu uticati na začeće, ali i na ishod trudnoće.

Pravovremeno lečenje problema s radom žlezde može pomoći u prevenciji niza komplikacija tokom trudnoće i porodjaja. Upravo zbog toga stručnjaci često savetuju preglede štitne žlezde u slučajevima kada postoje problemi sa začećem.

BONUS VIDEO:

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...