Kako teče prirodni porodjaj ?

0
JAKO KORISNO I TREBA PROČITATI !!
porođaj prirodni put
Kako izgleda prva faza porođaja?

Prva faza (faza dilatacije) se sastoji iz nekoliko delova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem koje nastaje zbog širenja grlića a završava se njegovim kompletnim širenjem do 10 cm.

Dužina trajanja ove faze zavisi od mnogo faktora – kakva je jačina kontrakcija, koliko su česte, da li je porodilja prvorotka ili višerotka… Tokom ovog perioda kontrakcije traju između 30 i 40 sekundi, a dolaze u sve kraćim i kraćim, ali pravilnim intervalima, tako da iz početka budu, recimo, na 20 min, pa postaju sve češće i na kraju budu na oko 3 do 5 minuta.

Tokom ovog perioda u prvoj fazi trudovi obično nisu jako jaki i mogu se relativno lako “predisati”, na način na koji ste naučili na pripremnim časovima u školama za trudnice. Moguće je da se u ovom periodu oseća i bol u donjem delu leđa.

Tokom sredine prve faze porođaja grlić se nešto brže širi i skraćuje i taj deo se još naziva i “aktivni deo prve faze”. Trudovi su sve jači i dolaze na oko 3 do 5 minuta a traju oko 60 sekundi. Moguće je da dođe do nešto izraženijeg krvarenja, zbog većeg širenja grlića.

Poslednji deo prve faze predstavlja kompletno širenje grlića, uz konačno spuštanje bebe niz porođajni put. Ovaj deo je kratak ali vrlo intenzivan, trudovi postaju veoma jaki, dolaze na 2 do 3 minuta, traju oko 90 sekundi, a grlić se širi na 10 cm. Tokom ovog dela možete osetiti jezu, drhtavicu, muku i nagon na povraćanje. Pošto su trudovi jaki, verovatno ćete imati nagon da jako “gurate”, jer se i beba polako spušta.

Treba uvek imati na umu da nema načina da se predvidi koliko će neki porođaj da traje i ne smete postajati nestrpljivi, mada u jednom momentu svaka porodilja ima utisak da se porođaj nikada neće završiti, ma koliko kratko trajao.

Kako izgleda druga faza porođaja?

Druga faza porođaja – tokom ove faze, grlić je kompletno raširen i počinju naponi tokom kojih treba da “izgurate” bebu u spoljnji svet. Naponi su veoma jake i bolne kontrakcije koje dolaze na oko 1-2 minuta i traju oko minut. Veoma je bitno iskoristiti svaki napon, da bi beba što manje vremena provela u toj fazi.

Lekar i babica će Vam objasniti da treba snažno da udahnete vazduh, zadržite vazduh kao da želite da zaronite, i onda napinjete. Pritisak glavice na debelo crevo daće Vam osećaj kao da treba da imate stolicu, ali to je samo osećaj koji Vas tera da iskoristite napon (kao da imate tvrdu stolicu) i treba da se ispraznite. Može se desiti da jednostavno ne možete da sprečite vikanje, što je normalno, s obzirom na bolnost napona, ali bi bilo bolje da tu energiju usmerite ka snažnom potiskivanju ka dole, da pomognete bebi da što pre izađe.

U toku ovog perioda, babica ili lekar odlučuju da li će se napraviti epiziotomija (presecanje međice koje olakšava izlazak bebe i sprečava veće cepanje međice) ili ne. Imaćete osećaj da ovaj period traje večno, ali kada je sve u redu, to traje tek nekoliko minuta. Olakšanje kada se sve završi, vi vidite vašu bebu i čujete je kako plače ne može se napisati, niti opisati, mora se doživeti.

Kako izgleda treća faza porođaja?

Treća faza porođaja – ovo je najkraća faza koja traje između 10 i 30 minuta nakon porođaja, kada izlazi posteljica. Ponovo ćete osetiti kontrakcije, koje su sada manje  bolne i kraće traju, a babica koja Vas je porađala će pomoći da posteljica izađe ili će Vam reći da se još jednom napnete, tako da ne bi trebalo da ovaj proces bude posebno neprijatan.

Lekar će pregledati posteljicu da bi video da li je izašla cela, jer ukoliko nije cela može doći do krvarenja ili infekcije u kasnijem toku oporavka. Nakon toga pregledaju se grlić i vagina, ušiju eventualni rascepi do kojih je došlo tokom porođaja ili epiziotomija, ukoliko je napravljena.

Ovaj deo može biti prilično neprijatan i pored anestezije koja se daje na mestu šivenja, jer je sva napetost i uzbuđenje oko porođaja prošlo i teže podnosite bol koji je neminovan pri šivenju, ali ne brinite, relativno kratko traje i što se više opustite i sledite uputstva lekara, kraće će trajati.

Kako izgleda četvrta faza porođaja?

Četvrta faza porođaja – ova faza nije sastavni deo porođaja, počinje nakon rađanja posteljice i obično traje oko dva sata, a u stvari je uvedena zato da bi se za to vreme pratilo stanje porodilje (pojava eventualnih krvarenja ili drugih komplikacija) i bebe i omogućilo njihovo upoznavanje.  Nakon toga, idete na porođajno odeljenje, gde ste smešteni sa vašom bebom.70482d8729efb41ffd84feef8e3c62c9

izvor:bebac.com

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online