Kako u 3 koraka izbeći slušanje neželjenog saveta?

0

Da li vam je poznata ova situacija iz perioda trudnoće: većina ženskih osoba koje ste srele u trudnoći su podelile svoje porođajno iskustvo sa vama iako to od njih niste tražile?

mama-beba

Ili vam je poznatija sledeća situacija? Srećete neku od prijateljica i počinje priča o deci. A onda prijateljica počinje svoj monolog o tome kakva su njena deca i šta ona radi sa njima i kako bi vi trebali sa svojom decom isto tako.

Sigurno vam se dešavalo da se nađete u situaciji da slušate tuđe „dobronamerne“ savete (a niti ste ih tražili, niti vas zanimaju). Ukoliko vam se to često dešava, vreme je da naučite kako da reagujete u sličnim situacijama i da izbegnete neželjenu situaciju.

Verovali ili ne, ali je moguće u 3 koraka prekinuti ovu neželjenu situaciju.

Kako u 3 koraka izbeći slušanje neželjenog saveta?

  • Zahvali se sagovorniku/ci na trudu, želji, potrebi da vam pomogne;
    Jasno staviti do znanja sagovorniku/ci da ne želite savet;
    Ponudite izbor sagovorniku/ci: ili ćemo pričati o …(ponudite temu) ili završavamo razgovor.

Važno je da ne odustanete od vaših potreba, ali i da prihvatite da vaš/a sagovornik/ca takođe ima svoje potrebe. „Trik“ je u tome da zvučite kao „pokvarena ploča“ i ponavljate rečenicu – „Sada mi savet ne treba. Hajde da pričamo o…“.

Evo jednog primera:

1. „Poštujem tvoju želju da mi pomogneš, ali mi savet trenutno ne treba. Sada znam kome ću se obratiti kada mi bude trebao. Hajde da pričamo o… “

Ako sagovornica i dalje insistira, a vi nastavljate:

2. „Sada mi savet ne treba. Pitaću te kada mi bude trebao savet. Hajde da pričamo o…“

Ako sagovornica i dalje nastavlja ne poštujući vaš zahtev, a stalo vam je da nastavite razgovor sa njom, vi nastavljate:

3. „Molim te, ne insistiraj. Sada mi savet ne treba. Hajde da pričamo o …“

P.S. Vrlo je važan ton rečenica! Smiren i odlučan ton je ono što vam treba. ?

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.

JOŠ OD AUTORA

Komentara
Loading...