Kako započeti razgovor sa detetom i koja pitanja mu postavljati kada dođe iz škole?

0

Kako započeti razgovor sa detetom i koja pitanja mu postavljati kada dođe iz škole?

Polazak u školu je težak, u to nema sumnje.

Nova ustanova, novi drugari, nova učiteljica. Logično je da će vaš mališan biti i uzbuđen, ali i uplašen prvog dana škole. Međutim, nakon oproštaja u suzama, verovatno ste očekivali da vas po dolasku kući on obraduje detaljnom pričom o tome šta se dešavalo u školi. Ali, sve su šanse da će realnost biti drugačija. Na vaše pitanje kakav mu je bio dan u školi, dobićete vrlo kratak odgovor poput „dobar“ ili „u redu“.

Ono što je činjenica je da niste sami u ovoj priči. Mnogi roditelji se suočavaju sa ovim problemom i koliko god se trudili čini se da ne uspevaju da dopru do svoje dece i navedu ih da se otvore nakon dolaska kući iz škole.

- Oglasi -

Pitanje je dakle: kako ih navesti da podele sa vama detalje vezane za školu?

Kao prvo važno je da budete fokusirani na ono što se ispred vas dešava. Deca su vrlo pronicljiva i mogu da osete kada ih nešto pitate samo reda radi i kada zaista želite da znate odgovor. Kada pokupite svoje dete iz škole važno je da ne držite telefon u ruci, odnosno da ne dozvoljavate bilo čemu drugom da vas ometa, kada želite svoju pažnju da preusmerite na dete. Iako je danas gotovo nemoguće ugasiti telefon i ne javljati se na pozove kolega, šefova, stranaka i drugih ljudi od kojih vaš posao zavisi, svi oni zaista mogu da sačekaju 10 minuta dok obavite ovaj vrlo važan razgovor sa svojim mališanom. Nije dakle potrebno da vodite višečasovne razgovore sa detetom na temu „škola“, jer zaista nije količina vremena ta koja je presudna, već to kako vreme koristite.

Najbolje fraze koje mogu navesti vaše dete da vam se otvori

Dakle, ako pitanjem „kakav ti je bio dan u školi?“ ne možete da dobijete odgovor koji želite, možete pokušati sa frazama koje daju detetu više mogućnosti i slobode:

  • S kim si se danas družio u školi?
  • Da li se nešto smešno desilo u školi danas?
  • Koji ti je bio omiljeni deo dana u školi?
  • Pričaj mi o svojoj učiteljici; drugaru s kojim sediš; drugoj deci u razredu…
  • Volim kada bi pričaš o novim stvarima koje si naučio; o stvarima o kojima pričaš sa drugarima na odmoru…
Foto pixabay
Autor/Izvor zenskimagazin.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...