Kako nastaju povrede simfize tokom porodjaja i kako se leče

0

Šta je simfiza?

Simfiza je hrskavica koja spaja levu i desnu pubičnu kost, i kod muškaraca i kod žena. Nalazi se iznad mokraćne bešike i iznad spoljašnjih polnih organa.Kod odraslih osoba, ona može da se pomera oko 2mm i da se rotira jedan stepen, što znači da je minimalno pokretna.

sta-je-simfiza

Kod žena za vreme porođaja ona postaje mnogo pokretnija.

Kako se simfiza menja tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, pod dejstvom hormona, simfiza postaje fleksibilna kako bi beba mogla da prođe kroz porođajni kanal kada za to dođe vreme. Razmak između dve pubične kosti se povećava za 2-3mm.

Zbog tog „rastezanja“, mnge trudnice osećaju bol u karlici, pa im se preporučuje da rade vežbe koje jačaju taj deo tela.

Povrede simfize pri porođaju

Pošto je simfiza deo tela koji se širi da bi beba mogla da se rodi prirodnim putem, ona se često povređuje tokom samog porođaja.

Kod većine žena, blaga dijastaza simfize izaziva bol u karlici nakon porođaja. Svetske statistke kažu da 45% žena ima neki stepen povrede ove hrskavice i zbog toga osećaju bol i nekoliko nedelja nakon što se beba rodi.

Kada nastaje teža dijastaza simfize?

Dijastaza simfize najčešće nastaje kada se prirodni porođaj odvija brzo, ili kada lekari koriste forceps za vreme porođaja.

U 0,2% porođaja može da nastane simfizioliza – isklizavanje ili potpuno razmicanje simfize.

Kako se leče povrede simfize?

Ukoliko se prilikom porođaja povredi simfiza, žena nakon rođenja bebe prolazi kroz veoma neprijatan period. Ne može da se kreće, ima jake bolove, a brigu o bebi mora da preuzme neko drugi.

Najbolja terapija je mirovanje. Lekari takođe savetuju da se uzimaju lekovi za smanjenje bola koji su bezbedni za dojenje. Prognze za lečenje ove povrede su odlične i velika većina žena prođe bez većih posledica.

izvor.bebac.com

PROČITAJTE I OVO

Olakšajte bol u karlici i preponama u trećem tromesečju

Komentara
Loading...