Kakva su deca starijih očeva ?

Naučnici upozoravaju da bi trebalo razmišljati o predugom odlaganju rađanja…

stariji očevi

Deca starijih očeva su imala više problema sa učenjem. Čak 59 odsto su imali slabije ocene u školi

Stariji očevi imaju veći rizik da će imati decu sa mentalnim problemima i poteškoćama u razvoju, navodi se u izveštaju objavljenom u “JAMA Psychiatry”.

Istraživanje je sprovedeno na 2,6 miliona švedske dece, a međunarodni tim naučnika je došao do saznanja da što su očevi bili stariji, to je veća opasnost da će dete imati autizam, bipolarni poremećaj, problem sa zadržavanjem pažnje i hiperaktivnost.

Što su očevi bili stariji, to je veća opasnost da će dete imati autizam

Poredivši sa tatama u svojim ranim dvadesetim, oni koji su to postali u četrdeset petoj i kasnije imaju 13 puta veći rizik od rađanja deteta sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, 24 puta veći rizik da dete ima bipolarni poremećaj, a nešto više od 3 puta je veća šansa da dete bude autistično.

Deca starijih očeva su imala više problema sa učenjem. Čak 59 odsto su imali slabije ocene u školi, a 70 odsto imalo je veću šansu da će odustati od školovanja.

Iako su naučnici iznenađeni ovim rezultatima studija ne kaže da će sva deca starijih očeva imati zdravstvene probleme. Ipak, upozoravaju da bi trebalo razmišljati o predugom odlaganju rađanja.

izvor:večernje novosti

Komentara
Loading...