Karakteristični miris tek rođene bebe u mozgu odraslih budi snažan osećaj ! EVO I ZAŠTO

0

Karakteristični miris tek rođene bebe u mozgu odraslih budi snažan osećaj zadovoljstva, sliačan novom kod zavisnika od droge. Miris nestaje šest nedelja posle rođenja.

 

Autori studije objavljene u švajcarskom časopisu “Granice u psihologiji” tvrde da je miris novorođenčeta toliko jak da je u stanju da u mozgu odrasle osobe probudi snažan osećaj zadovoljstva, sasvim nalik onom koji se javlja kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

- Oglasi -

Međutim, taj karakterističan miris tek rođene bebe nestaje šest nedelja posle njenog rođenja. Mada tačan molekularni sastav ovog mirisa još nije poznat, naučnici pretpostavljaju da se u njemu, između ostalog, nalaze molekuli plodove vode, kao i molekuli beličaste supstance koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće.

Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju odmah posle rođenja, tragovi ovih molekula zadržavaju se još šest nedelja na njenoj koži, a naročito u kosi. Njihov miris snažno deluje na odrasle osobe i u njima budi osećaj neizmerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili i rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da pomirišu miris izdvojen iz benkica tek rođenih beba, a precizni aparati na koje su u tom trenutku bile priključene kod svih njih, bez izuzetka, zabeležili su pojačanu aktivnost onih delova mozga zaduženih za stvaranje osećaja zadovoljstva.

- Advertisement -

Komentara
Loading...