Kavkasko magično mleko za dugovečnost

0

Ukusan i hranljiv mlečni napitak sa Kavkaza – kefir povoljno utiče na celokupno zdravlje organizma i pomaže u lečenju mnogih bolesti. Bogat je probioticima, zdravim kvascima, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima, zbog čega ga zovu „magično mleko“.

Kefir gljiva je poreklom sa Kavkaza i vekovima se priprema kao zdrav „napitak za dugovečnost“. Njegovu tajnu stotinama godina čuvalo je lokalno stanovništvo.

Kefir.jpg

Početkom 20. veka gljiva kefir je dospela i u ostale krajeve sveta, gde se od nje priprema gust, tečni mlečni napitak, kiselkastog i osvežavajućeg ukusa, koji nastaje simbiozom gljivica i korisnih bakterija.

Domaći kefir recept

Potrebna su kefir zrnca i mleko, koji se po tradiciji ne smeju pripremati u metalnim posudama i sa metalnim kašikama jer mogu poništiti lekovito delovanje čudotvornog napitka.

Za 1/2 litre napitka biće dovoljne 2 kašike zrna kefira i mleko (kravlje, kozje, ovčje). Mleko ne sme nikako da bude vruće i svejedno je da li je prokuvano ili ne.

Preporuka je da mleko ne sadrži ispod 2,8 posto masnoća, jer što je masnije kefir će biti bolji.

Sipati mleko u plastičnu ili staklenu posudu, ubaciti kefir zrnca, poklopiti tanjirićem i ostaviti 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Tečnost povremeno promešati jer će se prilično zgusnuti. Procediti kroz malu plastičnu cediljku, presuti u flašu i držati u frižideru.

Kefir gljiva se zatim opere mlakom vodom i ostavi u frižideru do 48 sati, do sledeće upotrebe u mleku.

Dosadašnja iskustva pokazuju da izuzetno povoljno utiče na celokupno zdravlje i da „kefir kao lek“ pomaže kod mnogih tegoba. Toliko je zdrav napitak da ga čak zovu i „magično mleko“.

Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranljivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze.

Kefir ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu.

Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.

- Oglasi -

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu da se bolje prihvati i obradi hrana. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora.

Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu, trebalo bi da redovno konzumiraju kefir.

Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje „jedu“ laktozu.

Kefir 2.jpg

Višak šećera se izbacuje iz organizma, pre nego uspe da izazove probleme sa šećerom u krvi.

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i utiče na brži oporavak.

Kefir b.jpg

Preporučuje se osobama koje imaju problema sa arteriosklerozom, ili koje su imale moždani ili srčani udar.

izvor.rts.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...