Dilatacija i kiretaža materice- postupak, alternativa i oporavak

0

Kiretaža materice je postupak kojim se kiretom struže sluznica materice sa svim materijalom koji se u šupljini materice nalazi. Da bi prodrlo do sluznice materice potrebno je prvo proširiti grlić materice postupkom dilatacije.

KIRETAŽA

Zašto vas je doktor uputio na dilataciju i kiretažu?

Dva glavna razloga zbog kojih se sprovodi ova operacija:

  • kod nedavne trudnoće ili kod pobačaja kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u materici
  • kao deo dijagnostičkog postupka kod žena sa neredovnom i jako obilnom menstruacijom i kod krvarenja iz vagine kod menopauze

Za vreme ili nakon pobačaja doktor će trudnicu da pregleda kako bi utvrdio postoje li ostaci tkiva u materici.

Ultrazvuk je u tom slučaju najbolja metoda pregleda materice. Pražnjenje materice radi se kako bi se sprečilo obilno krvarenje i kako bi se otklonila mogućnost infekcije.

Ukoliko je do pobačaja došlo u ranoj fazi ili ako je u materici ostalo samo malo tkiva operacija neće biti potrebna nego će se višak izbaciti sa sedećom menstruacijom.

Postoji li alternativa dilataciji i kiretaži

Postoji alternativa koja koristi samo lekove. Tabletama se podstiču trudovi u utrobi koja se onda sama isprazni. Uspešnost ove metode nešto je niža, ali se koristi onda kada iz nekog razloga operaciju nije poželjno izvesti.

Kako izgleda postupak kiretaže?

Kako diletacija može da bude neprijatan i pomalo bolan postupak, danas se operacija najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Retko koji doktor se odlučuje da napravi diletaciju i kiretažu potpuno bez anestezije, a ponekad se koristi i potpuna anestezija (npr. u slučaju da pacijent ima jako veliki strah od zahvata).

Nakon anestezije kreće dilatacija tj. širenje grlića materice pomoću instrumenta. Nakon toga se kroz grlić provlači kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica materice. Ponekad se u postupku koristi sisaljka. Uzorak tkiva šalje se na analizu.

Celi postupak obično ne traje duže od petnaest minuta.

Oporavak nakon kiretaže

Većina žena se oporavi već sledeći dan. Obično se na dan zahvata preporučuje odmor, a sedeći dan može da se nastavi sa svakodnevnim aktivnostima. Neredovna krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata.

Kiretaža u menopauzi

Ponekad dolazi do promena kod menstruacije ili žena primeti da do krvarenja dolazi i kada se to ne očekuje, npr. između dve menstruacije ili za vreme polnog odnosa. Takve promene mogu da budu uzrokovane hormonskim promenama ili zbog poremećaja u predelu materice.

Starije žene koje imaju krvarenje u menopauzi podvrgavaju se kiretaži kako bi se dijagnostikovao poremećaj i kako bi se odredio postupak lečenja.

Žene mlađe od 40 godina ređe imaju poremećaje u materici.

Rizici kod sprovođenja dilatacije i kiretaže

Ovaj postupak je vrlo siguran i prolazi bez komplikacija.

Postoji mogućnost da se kiretaža ne izvede do kraja pa da deo tkiva ostane u materici. Obično tada nije potrebno da se ponovi postupak već se taj višak izbaci iz tela sam od sebe.

izvor.krenizdravo.rs/

Save

Komentara
Loading...