Ovo nikako ne govorite majci koja doji !!

0

Spisak suludih pitanja i izjava sa kojima se suočavaju dojilje svakog dana

foto

foto. ivette ivens.com

Razmišljate da prokomentarišete nešto ili postavite pitanje o dojenju svojoj sesti, najboljoj prijateljici ili pak ženi koja sedi do vas u kafiću? Za ljubav i mir svih majki koje doje svoju decu, prvo pročitajte malu listu stvari koje nikako ne biste trebali reći dojilji. Autor ove liste je blogerka Holi Pevzner. Hvala joj.

 1. Misliš li da je tvoja beba dovoljno jela?

Da mogu bukvalno da ispaljujem vatru iz svojih očiju, to bih i učinila svaki put kada me je neko ovo pitao. Majke koje doje nemaju uvek odgovor na ovo pitanje. Sa bebama funkcionišemo uz pomoć instinkta i onih nekoliko sati sna koje uhvatimo. Grudi, iako su potpuno neverovatne, ipak nisu providne i nemaju na sebi mililitražu. Bebe su jednako neverovatne, ali ne umeju da kažu „Hvala, naručala sam se

 1. Zar je beba zaista opet gladna?

Pročitajte opet ono iznad. Ako je beba nervozna, oponaša sisanje, ako se ne namešta za spavanje, ponudiću joj ponovo da sisa jer joj to prija, to joj je uteha i hrana. Molim da se ne brinete, moja beba se nikad neće predozirati majčinim mlekom.

 1. Dojenje je uništilo moje grudi

To je kao da ste smršali 20 kilograma i onda došli kod svoje poznanice iz teretane koja se trudi i sama da smrša i rekli joj da sad kad imate 20 kila manje imate užasnu opuštenu kožu koja visi na sve strane. Svoje negativnosti i neuspehe zadržite za sebe. Takođe, upoznajte se sa činjenicama: Prema studiji Žurnala za estetsku hirurgiju, trudnoća uzrokuje viseće grudi, ne dojenje.

 1. Da li bi ti bilo prijatnije da se pokriješ?

Ha! Ne. Znate li zašto je ovo pitanje najgore od svih? Zato što to uopšte nije pitanje. To je izjava prepuna osuđivanja sa značenjem „Ja ću se bolje osećati ako se ti pokriješ“. Ali znate šta, majci koja doji, kao i bilo kojoj drugoj majci, je njena beba najvažnija, ne družina u kafićima, ne radnici na aerodromu, niti rođaci. Takođe, majke imaju pravo da hrane svoju decu gde god žele i kako god žele. Ako ne želite to da gledate evo i lakog rešenja – nemojte gledati!

 1. Ja nisam dojila i moja deca su super

To je sjajno, ali majka koje želi da doji, kao i ona koja svoje dete hrani formulom, nema ništa s tim kako ste vi hranili vaše dete. To je prosto stvar izbora.

 1. Nije li tvoje dete preveliko da sisa?

Niste li vi prestari da biste postavljali ništa-vas-se-ne-tiče-to-je-samo-moja-stvar pitanja? Samo zato što se nekim ljudima ne dopada ideja produženog dojenja, to ne znači da je to pogrešno. Zapravo, Američka pedijatarska akademija preporučuje dojenje tokom prve godine bebinog života i nastavak dojenja sve do trenutka dok i beba i majka to žele. Ne, ne kažu dok zaova, kuma, prijateljica i pekarka misle da je u redu.

 1. Trebalo bi sa nekim da podeliš odgovornost (i radost) hranjenja bebe

- Oglasi -

Istina je da je isključivo dojenje veoma velika odgovornost. Može biti ekstremno zahtevno kada si jedini zadužen za hranjenje bebe. Ali, to je stvar izbora. Mame znaju da postoje flašice, pumpice i formula. Isticanje ovih opcija ne pali svetlo iznad strogo čuvane tajne majčinstva. To vas samo čini napornim.

 1. Vau! Grudi su ti ogromne! Sjajno izgledaš!

Ovaj komentar sve mame vole. Ako smatrate grudi najznačajnijim delom ženskog tela, možda mislite da majci ovako upućujete kompliment. Ne. Većina majki koje doje bi žele da makar nekad pažnja nije na njihovim proizvođačima mleka.

 1. Ako jednom daš bebi flašicu, nikad više neće hteti da sisa

To su čiste, 100 odsto sigurne, baljezgarije. Mnoge žene hrane svoju decu i na flašicu i dojenjem. (I ja sam tako radila). Ne postoji pravilo koje kaže da kad jednom počneš da dojiš moraš samo i isključivo dojiti.

 1. Da li je tvoj partner probao tvoje mleko?

Molim vas da moje tečno zlato ne fetišizujete. Ako budem želela da pričam o tome ko je sve probao moje mleko, sasvim sigurno ću to ispričati pod mojim uslovima, možda čak i na prvom satu samo-za-mamu nakon porođaja.

 1. Hranjenje na flašicu daće ti više vremena za spavanje

Evo tužne i pospane istine novopečenih roditelja: Bez obzira na to da li majka doji, hrani bebu na flašicu ili kombinuje dojenje i formulu, svi imaju manje nego što je dovoljno sna. U studiji koja je objavljena 2013. godine u pedijatarskom žurnalu, sve nove majke smatraju da su neispavane i iscrpljene.

 1. Ako ti dojenje teško pada, daj bebi formulu

LJudi koji izgovore ovakve reči, misle dobro. Zaista. Svim srcem u to verujem. Vide mladu majku koja je pod pritiskom, možda i šizi, muči se da uspostavi laktaciju, bori se sa napuklum bradavicama i tvrdim grudima. Partner, prijatelji, roditelji samo žele da se njihova mlada majka oseća bolje. Stvar je u tome da podsticanje dojilju početnicu da odustane ne pomaže ni malo. Žena koja se muči oko dojenja želi da doji. Želi da joj uspe. Umesto da je pitate zašto otežava sebi, pitajte je kako možete da pomognete.

 1. Dojenje na zahtev će razmaziti bebu

Te bebe tako manipulišu nama tražeći da se toliko maze, nosaju i sisaju. Evo u čemu je stvar: Ne može se beba razmaziti. Nekom novorođenčetu je potrebno da jede čak na svakih sat i po vremena. Neki traže na tri sata. Prilično je normalno da nahranite novorođenče od osam do 12 (ili više) puta tokom 24 sata. Razmaženo? Ne. Negovano.

 1. Već si prestala da dojiš?

Čoveče. Čoveče! Ti nisi. Samo me prođi.

izvor:bebac.com

PROČITAJTE JOŠ I OVO

76 razloga za dojenje

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...