Koja temperatura vode je idealna, kako držati bebu i na šta bi sve trebalo obratiti pažnju prilikom kupanja

0

Savetuju stručnjaci čuvene Mejo klinike.

Evo kako da što lakše i bezbednije okupate svoju bebu:

Bebino lice
Trebalo bi da razmislite o korišćenju sunđera dok kupate svoju bebu, bar dok ne otpadne pupčani patrljak i ne zaraste pupčana rana. Najbolje je da je položite na mekani peškir, pa da sunđerom ili peškirićem koji ste navlažili i iscedili, obrišete bebino lice. Nema potrebe da upotrebljavate sapun. Vatom ili pamučnom krpicom obrišite bebine kapke, sa unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu.

Obratite pažnju na nabore
Ostatak bebinog tela operite običnom vodom ili hidratantnim sapunom. Obratite posebnu pažnju na nabore ispod pazuha, iza ušiju, oko vrata i oko područja pelena. Takođe, nemojte da zaboravite da operete prstiće na rukama i nogama.

Pranje bebine kose
Bebinu kosu ne bi trebalo prati prilikom svakog kupanja. Ako vam se čini da je prljava, nežno masirajte bebino teme kapljicom šampona za bebe. Isperite šampon vlažnim peškirom, prekrivajući jednom rukom predeo oko očiju, kako sapunica ne bi došla u kontakt sa očima.

Mali trikovi da beba prespava celu noć

Kupanje u kadici
Kada budete spremni da svoju bebu kupate u kadici – bilo da ste to radili od samog početka ili ste je najpre kupali pomoću sunđera – svakako ćete imati pregršt izbora. Možete koristiti plastične kadice namenjene upravo bebama, običan lavor ili bazenčić na naduvavanje koji može da stane u kadu. I naravno, zapamtite da je bezbednost bebe na prvom mestu, zato je nikad ne ostavljajte samu.

- Oglasi -

Proverite temperaturu vode
Pre nego što počnete da kupate svoju bebu, uvek rukom proverite kolika je temperatura vode. Optimalna temperatura bi trebalo da bude oko 38 stepeni, a najbolje je da nabavite i termostat za vodu. Kupatilo bi takođe trebalo da bude zagrejano, kako se beba ne bi prehladila.

Količina vode
Idealno bi bilo da bude dva do tri centimetra tople vode. Da bi vašoj bebi stalno bilo toplo polivajte je vodom sve vreme tokom kupanja. Neka istraživanja pokazuju da ukoliko se koristi više vode – dovoljno da prekrije bebina ramena – može pomoći da se voda ne ohladi tako brzo. U svakom slučaju koliko god vode koristili stalno vodite računa o bebi.

 

EVO Zašto je dobro odložiti kupanje tek rođene bebe?

Čvrsto držite bebu
Bebi treba da bude udobno dok se kupa, te je veoma važno da je držite na pravi način. Kada je spuštate u vodu, jednom rukom pridržavajte njenu glavu, a drugom telo, najpre stopala. Za vreme kupanja, bebina glava treba da je naslonjena na vašu levu podlakticu, dok šakom pridržavate njen pazuh. Čvrsto je držite u kosom položaju, tako da joj voda dopire samo do grudi (glava ne sme da bude potopljena u vodu). Desnom rukom kupajte bebu.

Pranje leđa
Kada perete bebina leđa, prebacite je preko leve ruke i čvrsto pridržavajte ispod njenog pazuha.

Ispiranje bebe
Podignite bebu iznad kade i isperite je čistom vodom iz bokala, a pre toga svojom rukom proverite temperaturu vode kojom ćete je isprati. Beba se ispira od glave prema leđima, guzi i nogama, zatim se okreće i ispira i sa prednje strane.

Kada beba plače
Ukoliko vaša beba počne da plače, ostanite pribrani. Probajte da operete bebu koliko možete, ali ako beba i dalje plače, izvadite je i umotajte u peškir. Sačekajte nekoliko dana pa probajte ponovo, a u međuvremenu koristite sunđer za bebino lice, vrat i područje oko pelene

izvor.mamaibeba.com

- Advertisement -

Komentara
Loading...