Koje prednosti ima beba dok je još u stomaku?

0

Koliko god zastrašujuća bila činjenica da od vas zavisi život tog malenog stvorenja u vama, ne brinite, ljudsko telo je pravo čudo koje štiti dete, tako da je na vama da se opustite i uživate u trudnoći. Proćitajte o par tema za razmišljanje kao i saveta za dobrobit vašeg deteta.

Donosimo vam savete kako da vašem detetu omogućite značajnu startnu prednost dok je još u vašem stomaku.

Izbegavajte stres
Trudnoća nažalost neće ukloniti sve stresne situacije iz vašeg života. Štaviše, mučnine i promene raspoloženja mogle bi stres i povećati. Istraživanja su pokazala kako trudnice s nižim nivoom hormona kortizola, stres hormona, nose decu koja su manje osjetljiva na spoljašnji uticaj stresa. Ako ste se sad zabrinuli opustite se jer ipak mala količina stresa ponekad može biti i korisna jer se ubrzava krvotok, pa tako detetu dolazi više krvi do bebinog srca, mozga i bubrega.

Zdrava ishrana
Hrana sa niskim glikemijskim indeksom vrlo je bitna u trudnoći jer uravnotežuje nivo šečera u krvi. Zato bi trebalo da konzumirate lisnato zeleno povrće, mahunarke, orašaste plodove i žitarice jer su to sve namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks. Osim što će te imati više energije, održavanje nivoa šećera stabilnim može pomoći u smanjenju jutarnjih mučnina i vrlo je važna za detetov razvoj. Kada se zaželite grickalica, one nezdrave zamenite bademima.

Neobične želje trudnih žena

Muzika koja vas opušta
Ne postoji bolje vreme od trudnoće da slušate muziku koja vas usrećuje. Muzika podstiče lučenje hormona sreće u mozgu. U trudnoći je slušanje omiljenih pesama još delotvornije jer će hormoni sreće koji se otputaju u vašem telu, serotonin i endorfin, preći i na bebu.

Uzmite svoju dozu vitamina D
Istraživanja su pokazala kako više od 70% trudnica ima manjak vitamina D u organizmu. Dokazano je kako majke sa višim nivoom vitamina D rađaju decu sa razvijenijom mišićnom masom. Samo deset minuta dnevno provedenih na suncu značajno povećava količinu vitamina D.

Vežbajte redovno
Žene često koriste trudnoću kao izgovor za prestanak vežbanja. S obzirom da trudnoća nije bolest, nema potrebe za prestankom ovakvih aktivnosti. Vežbe je potrebno prilagoditi svom stanju u zavisnosti od toga u koem ste mjesecu trudnoće. Nemojte vežbati više od 45 minuta odjednom, mnogo će vam više koristiti dve ili tri vežbe dnevno od svega 5 minuta. U tom kratkom periodu vežbanja popraviti će se cirkulacija, mišićni tonus i kondicija.

U trudnoći je najbolje spavati na levoj strani EVO I ZAŠTO

Izbegavajte zagađenje
U današnje vreme kada je vazduh vrlo zagađen, trebalo bi izbegavati izvore zagađenja, koliko god to teško bilo. Za ljude koji žive u gradovima to je poprilično teško. Protiv zagađenja pokušajte se boriti zdravom ishranom. Namirnice bogate antioksidansima trebale bi se redovito naći na vašem meniju, osobito kelj, paprika, brokoli i pradajz.

Jačajte svoj mozak
Folna kiselina i gvožđe igraju ključnu ulogu u razvoju vaše bebe u trudnoći, ali i vašeg mozga. Kako bi se DHA masne kiselina apsorbovale, treba ih konzumirati u kombinaciji sa E vitaminom. Stoga bi ishrana trebala biti bogata španaćem, šparogama, suncokretovim semenkama i sokom citrusa.

VAŽNO -Šta je porođaj, koliko traje i zašto osećamo napone?

Komentara
Loading...