Koje su metode za INDUKCIJU POROĐAJA

0

Da li i koliko brzo će doći do započinjanja porođaja i kako će indukcija ići zavisi od momenta indukcije, stanja grlića i spremnosti materice da reaguje na indukciju.

 

Ovo je moja priča :Kako sam rodila dva sina sa prolapsom pupčanika

1.Odvajanje plodovih ovojaka od zidova materice, čime dolazi do lučenja određenih materija koje prirodno započinju porođaj. Nakon toga obično dođe do slabijih bolova i oskudnog krvarenja, što je normalno, ali ako se pojača, treba se odmah javiti lekaru.
Dilatacija grlića pri akušerskom pregledu – proširenje grlića koji je već skraćen ili raširen, čime se deluje na lučenje materija koje prirodno započinju porođaj.

2. Lekovi za sazrevanje grlića – različiti lekovi koji se mogu davati oralno ili lokalno – vaginalno ili u sam grlić, dovode do sazrevanja grlića – njegovog razmekšavanja i širenja. U retkim slučajevima stavljaju se baloni koji se šire fiziološkim rastvorom u kanal grlića, čime se mehanički deluje na njegovo širenje.

3. Prokidanje vodenjaka – kada se prokine vodenjak, što se radi samo ako je grlić već dovoljno zreo – skraćen i raširen, dolazi do izlaska plodove vode, lučenja materija koje započinju ili stimulišu porođaj i do razvoja kontrakcija, kao i spuštanja prednjačećeg dela bebe.

U cilju započinjanja ili pojačanja kontrakcija mogu se kombinovati različiti metodi, a stanje bebe i jačina kontrakcija prate se preko kardiotokografskog (CTG) zapisa.

Komentara
Loading...