Koliko će potrajati lohije i kako održavati higijenu intimnog područja nakon porođaja?

0

Svaka žena nakon porođaja ima krvarenje (lohije) kojim se iz tela izbacuje ostatak krvi i tkiva iz maternice. Koliko će potrajati lohije i kako održavati higijenu intimnog područja nakon porođaja?

Posteljica je tokom trudnoće prilepljena za maternicu. Kad posteljica nakon porođaja izađe, ostavlja u maternici ranu koja krvari. To krvarenje će potrajati do 6 nedelja nakon porođaja kada će se maternica potpuno očistiti i otprilike se vratiti u svoju prvobitnu veličinu i stanje pre porođaja.

Jačina krvarenja

Koliko će jako biti krvarenje individualno je i razlikuje se od žene do žene. Neke žene krvare izrazito jako, druge manje. Boja krvi će signalizirati napredak oporavka. Kad nakon prvog jačeg krvarenja počnje zaceljivanje maternice, krv postane rozikasta, pa smedja da bi u roku od 14 dana sekret poprimio žućkastu do belu boju. U tom trenutku sekret više ne sadrži krv već samo odbačene ćelije. Kod nekih žena krvarenje odnosno babinje mogu potrajati i do 8 nedelja. Kattad se žene opuste jer su se brzo oporavile i krvarenje je prestalo, ali može se dogoditi da krvarenje ponovno nastupi. Prava crvena krv u tom slučaju je znak da trebate otići kod lekara.

Pravilna intimna nega nakon porođaja:

 • Zabranjeno je koristiti tampone jer na taj način bakterije mogu doći do materice i izazvati infekciju. Osim toga tamponi mogu zaustaviti krvarenje.
 • Koristite uloške od prirodnog pamuka i menjajte ih češće (uloške koje imaju mrežicu , mrežaste uloške )
 • Nakon svakog odlaska na WC operite intime regije vodom. Tako ćete isprati osušenu krv. Svakako pre i posle nužde operite ruke kako biste sprečili prenošenje bakterija u maternicu.

Obavezno odite kod lekara ako:

Pravilna intimna njega nakon porođaja:

 • Zabranjeno je koristiti tampone jer na taj način bakterije mogu doći do maternice i izazvati infekciju. Osim toga tamponi mogu zaustaviti krvarenje.
 • Koristite uloške od prirodnog pamuka i mijenjajte ih češće
 • Nakon svakog odlaska na WC operite intimno područje vodom. Tako ćete isprati osušenu krv. Svakako prije i poslije nužde operite ruke kako biste spriječili prenošenje bakterija u maternicu.

Obavezno posetite lekara ako:

 • je u roku od jednog sata uložak potpuno ispunjen krvlju ili je krvarenje toliko jako da curi iz slavine
 • tjedan dana nakon porođaja krvarenje ostaje istog intenziteta, ne popušta i svetlo crvene  boje je .
 • se krvarenje pojača nakon što je već počelo jenjavati
 • u krvi nalazite jako velike ugruške
 • osetite neugodan miris iz intimnog područja i sa uloška, ako dobijete temperaturu ili groznicu.

Sve ovo nije ni malo prijatno , dajte vremena svemu ovome i sve će ovo proći . Samo se okrenite i pogledajte to što ste doneli na svet i videće te da je to svega vredno .

 

Foto .freepik.com
Komentara
Loading...