Koliko dodatne tečnosti treba bebi?

0

Dojenom detetu nije potrebno davati dodatnu tečnost, osim u slučaju da je gubi prekomernim znojenjem (povišena telesna temperatura ili usled letnjih vrućina) ili ukoliko beba ima proliv.

beba-pije

Ako se, pak, hrani adaptiranim mlekom, treba mu ponuditi prokuvanu vodu ili blagi čaj. Kada birate vrstu čaja koju ćete ponuditi bebi, opredelite se za one koji su napravljeni od biranog lekovitog bilja i namenjeni su isključivo odojčadi.
S uvođenjem dopunske hrane, raste i potreba bebinog organizma za dodatnom tečnošću. Dakle, nakon petog meseca, bebi je potrebno oko 100 ml tečnosti na kilogram njene težine.

U prvim mesecima života, zbog nakupljanja vazduha u probavnom sistemu, mnoge bebe pate od grčeva i nadimanja. Možete pokušati da pomognete bebi tako što ćete joj dati instant čaj od komorača, koji deluje deluje blago i umirujuće, sprečava nadimanje, smiruje grčeve i ublažava probavne smetnje. Može se davati već od 2. nedelje života deteta, nekoliko kašičica pre obroka. Instant čaj od kamilice, zbog antiseptičkih svojstava eteričnih ulja iz kamilice, deluje umirujuće i protivupalno, i takođe može da se daje u malim količinama počevši od 2. nedelje života. Voćni instant čaj obogaćen je vitaminom C, osvežava i gasi žeđ, nadoknađuje izgubljenu tečnost i može se davati nakon šestog meseca. Ukoliko beba sisa, čajeve joj treba davati isključivo na kašičicu.

PROČITAJTE I OVO 

Komentara
Loading...