Koliko je normalno da kasni menstruacija? VIDEO

0

Menstruacija se obično kasni od 7 do 10 dana. Međutim, ako redovno i pravilno računaš svoju menstrualnu aktivnost, lako ćeš znati kada se kasni.

Kasnjenje menstruacije obično je povezano sa stresom, promjenom dnevne rutine, povećanjem ili smanjenjem telesne težine, hormonalnim promenama ili promenom dijeta.

- Oglasi -

Obrati pažnju na svoje zdravlje i obratite se lekaru ako se kasni više od 10 dana, ako menstrualno krvarenje traje više od sedam dana ili ako imate neuobičajene simptome.

Amenoreja! Uzrok nastanka?

Amenoreja je medicinski izraz koji se odnosi na prestanak menstrualnog ciklusa, što je najčešće uzrokovano hormonalnim poremećajima.

Amenoreja nije bolest već simptom.

U nekim slučajevima, amenoreja također može biti posledica stresa, dijete, oštrih dijeta, upotreba nekih lekova, poremećaja bubrega, kardiovaskularnih bolesti, endokrinih oboljenja ili neke vrste tumora.

Klinička slika

Primarna amenoreja je odsustvo menarhe ( prve menstruacije), a sekundarna amenoreja je odsustvo spontanog krvarenja duže od šest meseci kod žene koja je prethodno menstruirala.
Fiziološka amenoreja je odsustvo menstruacije pre puberteta, tokom trudnoće i laktacije i nakon menopauze.

Komplikacije

Nelečena amenoreja predstavlja rizik za osteoporozu i prevremenu ishemičnu bolest srca, a kada je udružena sa sindromom policističnih jajnika, hiperplaziju i karcinom endometrijuma.

Žene često kasnije u životu imaju hipertenziju (povišen krvni pritisak), dijabetes i hiperlipidemiju (povišen nivo masti u krvi).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, hormonalnih analiza.

Lečenje

Lečenje je usmereno na korekciju osnovnog poremećaja, potom na nadoknadu estrogena i ukoliko je neposredni cilj postizanje plodnosti, na indukciju ovulacije.
Nadoknada estrogena je neophodna radi sprečavanja dugoročnih komplikacija.
Kod hronične anovulacije sa normalnim nivoom estrogena neophodna je ciklična primena progesterona radi sprečavanja hiperplazije endometrijuma.

 

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...