Koliko je zdravo ugojiti se u trudnoći?

0

Trudnice su svakodnevno izbombardovane podacima o tome šta smeju a šta ne da rade ili jedu dok iščekuju najsrećniji događaj u životu.

Svaki izvor ima svoje viđenje o tome šta je ispravno raditi u trudnoći, pa nije ni čudo što su buduće majke često zbunjene.

Pogrešna je već sama ideja o tome kako trudnica treba da “jede za dvoje”. Kada žene unose previše kalorija i tako se tokom trudnoće ugoje više od zdravih 11-16 kilograma, rizikuju da se prevremeno porode ili budu podvrgnute porođaju carskim rezom.

Trudnici je zapravo potrebno dodatnih 300 kalorija dnevno. Umesto da jedu neumereno, buduće majke bi trebalo da u ishranu uključe “pametne” užine, kao što je na primer voće s jogurtom, kako bi pojačale kalorijski unos.

Preporučljivo je jesti 6-7 manjih obroka, po jedan na dva do tri sata, jer se na taj način održava konstantan nivo šećera u krvi, što je zdravo i za majku i za bebu.

Nije važno samo koliko, već i šta jedete. Trudnice uopšte ne bi trebalo da konzumiraju sirovu ribu i alkohol. Jedući ribu, rizikuju bi da “zarade” neku opasnu bakteriju, a alkohol povećava rizik da se beba rodi s nekim defektom.

Mnoge trudnice se bore i s tim kako da odustanu od kofeina. Ne bi trebalo da piju više oko 200 miligrama kafe dnevno. Uz to, neophodno je da pripaze da kofein ne unesu na neki drugi način, posredstvom čokolade ili čaja ili, na primer, nekih lekova protiv alergija, koji takođe sadrže kofein.

Izvor: novosti.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...